Locanda Degli Ulivi – härlig lunch / lovely lunch

English version follows below.

Vandringen i bergen ovanför Dolceacqua har jag beskrivit alldeles nyss, se inlägget. Den förgylldes förstås av vår lunch på den trivsamma restaurangen Locanda Degli Ulivi. Den är värd en utflykt och ett besök.

Det här är en så kallad Agriturismo-restaurang vilket innebär att en viss (lagstadgad del) av det som serveras ska vara lokalt producerat. Eftersom vi besökte restaurangen en varm solig dag satte vi oss vid ett bord ute på terrassen. Här får man behaglig svalka under en pergola och kan njuta av den fantastiska utsikten ner över sluttningarna mot Medelhavet. Vid kallare väder är deras matsal inomhus också trevlig.

Det är bra att vara hungrig när man kommer till den här typen av restaurang, t.ex efter en stärkande promenad upp. Det blir många rätter även om portionerna inte behöver vara så stora. Förvänta dig ingen meny, man serveras det som köket lagar just idag av de råvaror som just nu är de bästa.

Vi inledde med små tomatgratinerade brödbitar som aptitretare. Sen fick vi farinata (kikärtspannkaka, motsvarande franska socca), frittata och friterade salviablad. Gudomligt mumsigt, alltihop!

Pastan för dagen var ljuvlig ravioli med tomat och salvia plus härlig spagetti med svamp. Bilderna ger inte på något sätt maten rättvisa, hur kocken lyckas laga så smakrik och välbalanserad mat är en gåta.

Mitt i måltiden blev vi avbrutna av besökare i form av ett litet gäng snattrande gäss. Om de alltid vandrar fritt vet vi inte, vi brukar inte träffa på dem. De verkade tycka att vi var ganska intressanta och försökte kommunicera med oss.

När huvudrätten kom in var ingen av oss direkt hungrig längre men det är klart att alla ville smaka av den goda kaningrytan lagad på liguriskt vis med oliver, olja och örter. Dessutom fick vi smakprov av en annan lokal specialitet, enligt husets gammel-signora, i form av en köttgryta med rotfrukter.

Till maten passar förstås huset eget vin, vilket tydligen inte är gjort på traktens berömda druva Rossese di Dolceacqua som man kanske kunde trott, utan på någon annan närodlad druva. Det är hur som helst alldeles förträffligt gott till just den här maten i den här miljön.

Alla var glada över att desserten inte var alltför tung denna gång. Vi avslutade med bärkräm och glass, alldeles lagom uppfriskande.

Man behöver gott om tid för en lunch som den här. Det känns helt rätt att i lugn och ro njuta av både maten och omgivningen. Man skulle kunna tro att en sådan här måltid gräver djupa hål i plånboken men faktum är att det är synnerligen prisvärt. Vi betalade 25 € per person för allt detta fantastiska inklusive vin, kaffe och en avslutande limoncello eller grappa.

Vi tog den kortare stigen längs åsen tillbaka ner till Dolceacqua och såg oss extra noga för för att inte snubbla på stenar och rötter. En härlig dag med både skön motion och lukullisk njutning!

/Ingrid

English version:

Just recently, I described the hiking in the hills above Dolceacqua, see the post. The enjoyment was of course even better with our lunch at the nice restaurant Locanda Degli Ulivi, which is worth a detour and a visit. This is a so-called Agriturismo restaurant, which means that a certain (statutory part) of what is served should be locally produced. Since we visited the restaurant on a hot sunny day, we sat at a table on their terrace. Here you will enjoy the coolness below a pergola and the stunning views over the slopes towards the Mediterranean Sea. In cooler weather their indoor dining room is also very comfortable.

It’s good to be hungry when you come to this type of restaurant, for example after a brisk walk. There are many dishes, although you can choose moderately sized portions. Do not expect any menu, you will be served what the kitchen is cooking from the best ingredients available today.

We started with tomato-baked bread pieces as appetizers. Then we had farinata (chickpea pancake similar to French socca), frittata and fried sage. Divinely tasty, all of it!

The pasta of the day was delicious ravioli with tomato and sage plus delicious spaghetti with mushrooms. The pictures do not in any way give justice to the food. How the chef succeeds in making such tasty and well-balanced food is a mystery.

In the middle of the meal we were interrupted by visitors in the form of a small bunch of snorting geese. If they always walk around freely, we do not know. We do not usually meet them. They seemed to think we were quite interesting and tried to communicate.

When the main course came in, none of us were very hungry, but of course everyone wanted to taste the good ligurian style rabbit cooked with olives, oil and herbs. In addition, we received a taste of another local specialty, according to the old signora of the house, in the form of a meat pot with root vegetables. Of course, the food goes well with the house wine, which apparently is not produced from the famous grape Rossese di Dolceacqua, which you may expect, but from on some other local grape. Anyway, the wine is very good in combination with the food and the environment.

Everyone was happy that the dessert was not too heavy this time. We finished with berries and ice cream, very refreshing. You need plenty of time for a lunch like this. It feels good to enjoy both the food and the surroundings without rush. One might think that such a meal digs deep holes in your wallet, but the fact is that it is indeed affordable. We paid 25 € per person for all this amazing including wine, coffee and a final limoncello or grappa.

We took the shorter path along the hill back down to Dolceacqua and were extra careful not to stumble on rocks and roots. A lovely day with both refreshing exercise and gastronomic enjoyment!

/ Ingrid

 

Annons