Med tåg och buss till Èze Village / A train- and bustrip to Èze Village

Utflykt till Èze village med tåg och buss

English version follows

Det är så underbart att vara i ett område där det går att förflytta sig utan bil. För många är det förstås bekvämt att sätta sig i bilen och åka till sitt utflyktsmål. För mig, som har har gott om tid, är även resan själva målet.

Här om dagen ville en väninna och jag åka till Èze Village som ligger uppe på en klipphöjd mellan Nice och Monaco. Man kan inte ta tåget ända upp och det är svårt att nå även med buss. Fast beslutna att åka dit trots det bistra vintervädret, tog vi tåg till Èze-sur-mer. Så långt var det enkelt! Där gick vi av för att ta buss 83 för att komma upp till byn på toppen av klippan. Mitt emot busshållplatsen ligger en liten restaurang med bar, där passade vi på att ta en kopp värmande kaffe i väntan på bussen. Den går inte så ofta men det är en fröjd att åka upp för hela klippsidan och njuta av utsikten!

För den som vill och orkar, kan man istället vandra upp och ner via en spektakulär stig: ”Le Chemin de de Nietzsche”.

Väl uppe i byn var det tid för lunch, som alltid när jag är med!

Vår restaurang som vi ätit på, då och då, sedan 40 år, då jag tog dit resenärer på mina bussturer från Sverige, hade slagit igen för gott. Synd för de serverade hygglig mat till bra pris. Nu hade det öppnat en ny restaurang på torget. Vi blev väl mottagna trots att det var mycket folk och att alla försökte hålla värmen i den bistra kylan. Vi åt en laxpaj med ricotta. Många unnade sig en pizza och de såg mycket läckra ut!

 

Efter att ha värmt oss med en lätt lunch var det dags att beundra den vackra gamla medeltida staden med sina förtjusande gränder.

Precis innan vi kom in i gränderna besökte vi Fragonards presentbutik. Den vill jag varmt rekommendera. Det är inte ofta man ser så mycket smakfulla, vackra föremål av högsta kvalitet, bland andra turistbutikers ”krims-krams”.

Trots kylan och blåsten njöt vi av vår vandring genom gränderna precis som många Koreaner som också var beundrande!

Vi avslutade Èze-utflykten med ett obligatoriskt besök hos en av Parfymtillverkarna. Denna gång blev det Gallimard, men nästa gång kanske det blir Fragonard! En sådan lyx att ha två Parfymörer i samma lilla by.

Så tog vi buss nummer 83 tillbaka ner till Èze-sur-mer. En tur på tjugo minuter, innan vi fortsatte hem med tåget. För den som föredrar, kan man även ta buss 100 från

Èze-sur-mer både åt Menton och åt Nice.

En underbart väldoftande dag med en stor fröjd för ögonen.

Tyvärr var min favoritrestaurang La Chèvre d´Or vinterstängd…men det är ju ändå en pärla som kräver sin egna speciella utflykt!

Hälsar Elisabeth

 

An excursion to Èze village by train and bus.

 

It’s so wonderful to be in an area where you can travel without a car. For many, it is easy to take a car and go. For me, who has plenty of time, the journey itself is the goal.

The other day, a friend and I decided to go to Eze Village, which is perched on a cliff between Nice and Monaco. It is not possible to take the train all the way up and it’s hard to reach even by bus. Despite the harsh winter weather, we took the train to Èze-sur-mer. So far it was easy!

From there we took bus 83 to get to the village on the top of the cliff.

Opposite the bus stop there is a small restaurant with a bar, where we were able to have a cup of warming coffee while waiting for the bus. It is a pleasure to climb the cliff side and enjoy the view! For those who want one can walk up and down via a spectacular path: ”Le Chemin de de Nietzsche”.

Once up in the village it was time for lunch, as always if I may choose! Our restaurant where we have been eating now and then for 40 years, since I took travelers on my bus trips from Sweden, had cosed for good. Too bad, as they served pretty nice food at a good price.

 

Now there is a new restaurant on the square. We were well received even though there were a lot of people and everyone was trying to keep the heat in the bitter cold. We had a salmon pie with ricotta. Many enjoyed a pizza and they looked very delicious! After warming up with a light lunch, it was time to admire the beautiful old medieval city with its delightful alleys. Just before entering the alleys, we visited the Fragonard gift shop. I would highly recommend it. It is not often that you see so many beautiful items of the highest quality among tourist shops.

Despite the cold and the wind, we enjoyed our walk through the alleys just like many Koreans who were admiring too!

We ended the Eze excursion with a compulsory visit to one of the perfume manufacturers.

This time Gallimard, but next time it might be Fragonard! What a luxury to have two perfumers in the same little town. We took bus number 83 back down to Eze-sur-mer. A trip of twenty minutes to get back to the trainstation.

For those who prefer, one can also take bus 100 from Èze-sur-mer, both towards Menton and to Nice.

A wonderful fragrant day with a great delight for the eyes. Unfortunately, my was favorite restaurant ”La Chèvre d’Or” was closed during wintwertime … but anyway it is a splendid hideaway that requires its own special excursion!

Best regards

Elisabeth

 

 

 

Annons