Nyårskonsert – New Year’s Concert

English text follows below.

Menton vill gärna profilera sig som en musik-stad. Det stora evenemanget är förstås sommarens musikfestival men det finns mycket att njuta av för musikvänner resten av året också, till exempel Nyårskonserten.

Igår på nyårsdagen var jag en av många som tog mig till Palais de l’Europe. För den måttliga summan 3 Euro fick jag möjlighet att lyssna på musik och se balett i Salle Forum. Biljetterna, för hela 5 Euro, inne i den riktiga teatern var slut när jag försökte köpa dem någon vecka innan.

Nu fick jag nöja mig med musik via högtalare och orkester på en storbildsskärm. Å andra sidan fick jag se baletten live, eftersom dansen sker i Salle Forum och visas på skärm inne i teatern.

Piemontes filharmoniska orkester spelade wienermusik och ”unga lovande dansare” från Piemonte framförde färgstark balett. Det kanske inte är jämförbart med Nyårskonserten i Wien men det var trevligt att lyssna på musik av Strauss, Offenbach och Rossini även här i Menton.

Precis som det brukar vara i Menton, avslutades evenemanget med ett tal av borgmästaren Jean Claude Guibal.

Gott Nytt År 2018!

/Ingrid

English version:

Menton would like to profile itself as a music city. The big event is of course the summer music festival, but there are much to enjoy also during the rest of the year, for example the New Year’s Concert.

Yesterday on New Year’s Day, I was one among many who went to Palais de l’Europe. For the moderate sum of 3 Euro I was given the opportunity to listen to music and watch ballet in Salle Forum. The tickets, for 5 Euro, in the main theater was sold out when I tried to buy them a week before.

Now I was able to enjoy music through loudspeakers and to see the orchestra on a big screen. On the other hand, I could watch the ballet live, because the dance takes place in Salle Forum and is shown on a screen inside the main theater.

The Piedmont Philharmonic Orchestra played Viennese music and ”Young Promising Dancers” from Piemonte performed colorful ballet. It may not be comparable to the New Year’s Concert in Vienna but it was nice to listen to music by Strauss, Offenbach and Rossini even here in Menton.

Just as it usually happens in Menton, the event ended with a speech by Mayor Jean Claude Guibal.

Happy New Year 2018!

/Ingrid

Annons