Lunch i Airole / Lunch in Airole

English version follows

img_5285Lunch i Airole

Under vintern är det särskilt trevligt att åka på söndagsutflykt med tillhörande obligatorisk långlunch.

Med goda vänner bestämde vi oss för att åka upp mot Airole. Jag hade fått rekommenderat en restaurang av min svampförsäljerska på marknaden i Ventimiglia.

Det finns två restauranger i den lilla byn, en mitt på torget och en lite mer gömd i den vackra gamla staden, restaurang U Carugiu som ligger på Via Roma 9, telefonnummer: 0039 01 84 200 521.

Det är alltid bäst, för att inte säga obligatoriskt, att boka bord om man spetsat in sig på en restaurang ute i någon avlägsen by.

Under vinterhalvåret är många restauranger stängda för renovering eller enbart för semester. Under sommarmånaderna är problemet snarare att restaurangerna är fullbokade.

Detta gäller alla goda restauranger men särskilt de som ligger ute på landsbygden.

Vi tog bilen till Ventimiglia och fortsatte upp i dalen mot Tende.

Det är en vacker väg där man passar ett flertal små byar innan man kommer igenom en lång tunnel och där tar man sedan direkt av till höger. Där finns en vägskylt mot Airole och en som leder till Collabassa.img_5277img_5271

Den byn har Ingrid skrivit om och även nämnt restaurangen ”Osteria La Pousa” som dessvärre stängt igen för gott.

Vi körde upp till byn via den smala slingriga vägen med vidunderlig utsikt. Emellertid var vi glada över att det var mitt i vintern så att vi slapp möta andra bilar. Väl upp i byn som är bilfri finns det knappast några parkeringsmöjligheter…alltså riskfyllt att åka upp under högsäsongen. Vi fick en härligt blåsig, uppfriskande promenad längs byvägen. Tyvärr kändes byn smått övergiven, eller berodde det på att vi var mitt i vintern?img_5283

Väl nere igen riktade vi färden den korta biten bort mot Airole.

Den isande Alpluften fick oss att snabbt gå igenom byn bort till vår lilla restaurang, U Carugiu.img_5302img_5305

Den ligger inhyst i två plan i ett riktigt gammalt byhus. Trappan leder upp till den mysiga övervåningen där ägarinnan mötte oss. Vi var dagens enda gäster eftersom att hon under vintern bara öppnar för reservationer. Hon tog över restaurangen i somras tillsammans med sin far och de vill tillaga rätter av lokala råvaror och lagar själva all sin pasta. Vi njöt av en fantastisk lunch, med rätt efter rätt som serverades på det typiska lantliga italienska viset. Min favoriträtt blev nog den smakrika risotton med sparris, toppad med krispig bacon. img_5289Tyvärr hade den tidigare ägaren inte så gott rykte när det gällde matens kvalitet så den nya ägarinnan arbetar hårt på att visa att restaurangen numera serverar riktigt god italiensk hemlagad husmanskost!

Hit vill vi komma igen!img_5298

Man kan även ta sig med tåg från Ventimiglia till Airole.

Se tidtabellen på ”trenitalia.it”. Just nu, vintern 2017 går det ett tåg till Airole 10.37 som tar 13 minuter. Återresan är klockan 17.04. Då hinner man i lugn och ro utforska den söta lilla staden och därefter avnjuta en riktig långlunch innan färden bär hemåt.

Mest bekvämt och praktiskt är det förstås att ta sig hit med bil, men jag gillar tanken om att det finns mycket att upptäcka utan att vara bilburen….även om det inte är lika enkelt…men kanske mer äventyrligt. Bonne Balade!

Hälsar Elisabeth

img_5309Lunch in Airole
During the wintertime it is especially nice to go on a Sunday trip with related compulsory long lunch.
With good friends, we decided to drive up towards Airole. I had been recommended a restaurant by my mushroom-Lady at the market in Ventimiglia.
There are two restaurants in the village, one in the center of the square, and one a bit more hidden in the beautiful old town. This is the restaurant U Carugiu located on, 9 Via Roma, telephone number: 0039 01 84 200 521.
It is always best, if not mandatory, to book a table if you made up your mind for a certain restaurant out in some remote village.
During the winter many restaurants are closed for renovation or just for holiday. During the summer months, the problem is rather that the restaurants are fully booked.
This applies to all the good restaurants but especially those located in rural areas.
We took the car to Ventimiglia and continued up the valley towards Tende.
It is a scenic route where you pass a number of small villages before coming through a long tunnel, after which  you turn immediately right. There is a road sign to Airole and one that leads to Collabassa.  img_5273Ingrid has written about this village earlier and also mentioned the restaurant ”Osteria La Pousa” which now has closed  for good.img_5271
We drove up to the village through the narrow winding road with spectacular views. However, we were glad that it was the middle of winter so that we did not face other cars. The village is    car-free and there are hardly any parking facilities … therefore risky to drive up during peak season. We got a wonderfully breezy, refreshing walk along the village road. Unfortunately, the village felt somewhat abandoned, or could it be because we were in the middle of winter?img_5281
Once down again we directed our way the short distance to Airole.
The ice-cold mountain air made us quickly go through the village to our little restaurant, U Carugiu.img_5296
It is housed on two floors in a really old village house. The staircase leads up to the cozy upstairs where the lady owner met us. We were the only guests as she during wintertime only opens for reservations. She took over the restaurant last summer with her father and they are going to cook dishes with local ingredients, and they make themselves all pasta. We enjoyed a fabulous lunch, which was served in the typical rustic Italian way. img_5289My favorite dish was probably the tasty risotto with asparagus, topped with crispy bacon. Unfortunately, the previous owner had not the best reputation in terms of food quality, so the new lady owner is working hard to prove that the restaurant now serves good Italian homemade cooking!img_5291
We want to come back!
One can also take the train from Ventimiglia to Airole.
See the schedule on the ”trenitalia.it”. Right now, during the winter of 2017 there is a train from Ventimiglia to Airole 10:37 which takes 13 minutes. The return trip is at 17:04. That means that you have plenty of time to leisurely explore the cute little town and enjoy a real long lunch before the trip carries home.
A car is of course the most convenient and practical way of getting here, but I like the idea that there is a lot to discover without being motorized …                                                                             Although it is not as easy … but maybe more adventurous.

Bonne balade! Greetings Elisabeth

Annons