Limone – skidor i dimma och sol / skiing in fog and sun

English version follows below after the Swedish text.

Egentligen finns det ju ingen anledning för oss på Rivieran att åka till skidbackarna vid andra tillfällen än när det är riktigt bra väderprognos där uppe. Häromdagen var det dock gråväder på gång i Menton och vi tänkte att det nog skulle vara ett bra tillfälle att åka skidor.20170111_115108_resized

Vi åkte alltså upp till Limone för att par dagars vintersport som kontrast till vårsolen och den blommande mimosan här nere vid kusten. Det går ju mycket bra att ta tåget dit från Ventimiglia men vi föredrar att åka bil. Det tar ca 1,5 timmar upp till Limone eller möjligen lite längre om man har otur att hamna i vänteläge vid den (än så länge) enkelriktade tunneln norr om Tende. På under två timmar var vi uppe i backen, inräknat skidhyrning och att köpa liftkort (som för övrigt är enklast att köpa på nätet, om man redan har ett personligt registrerat liftkort).20170110_112048_resized

Vi var beredda på litet halvgrått väder första dagen och det kan man stå ut med. Det var nästa inga andra skidåkare i pisterna så här under lågsäsong och absolut inga liftköer. Så småningom tätnade dock dimman och till slut såg vi knappt våra egna skidspetsar. Vi tröstade oss med varm choklad, lunch på en av våra favoritrestauranger i backen och åkte så småningom ner till hotellet ganska tidigt. Det blev ändå en skön dag med många åk och Limone är en mysig liten stad att strosa runt i.20170110_110324_resized

Dagen efter hade molnen skingrats och vi fick en härligt solig dag i backen. När man står och njuter av de vidsträckta vyerna över alperna är det svårt att föreställa sig hur ogästvänligt det kan vara i sämre väder. Det är lite si och så med snötillgången men i pisterna är det gott om snö med hjälp av snökanoner.20170111_115119_resized

Vi hann med mycket skidåkning i välpreparerade och nästan tomma backar. Till vår glädje hade restaurangen Marmotte ovanför Limone 1400 öppet så vi kunde njuta av deras goda lunch och mysiga inredning.20170111_124729_resized

När vi tittade på Marmottes inredning blev vi tydligt påminda om hur länge vi har ägnat oss åt skidåkning. Deras nostalgiska museala utsmyckningar är bland annat sådana slalomskidor som vi själva använde (som det då allra senaste hypermoderna) på 1970-talet. Tiden går…

/Ingrid

dsc_0716

20170111_092545_resized

English version:

There’s really no reason for us on Côte d’Azur to go to the ski slopes at times other than when it is really good weather there. However, the other day the weather in Menton was grey and we thought it would probably be a good time to ski.20170111_102022_resized

We went up to Limone for a few days of winter, in contrast to the spring sunshine and mimosas down here on the coast. It is convenient to take the train there from Ventimiglia but we prefer to go by car. It takes about 1.5 hours to Limone, or possibly a little longer if you are unlucky to end up on hold at the (so far) one-way tunnel north of Tende. Within two hours we were up skiing, including ski rental and ski pass (which incidentally is easiest to buy online, if you already have a personal registered ski pass).20170110_112043_resized

We were prepared for heavy clouds the first day and it is ok. Being low season, there were almost no other skiers in the slopes and absolutely no lift lines. Eventually, the fog thickened and after a while we barely saw our own ski tips. We consoled ourselves with hot chocolate, lunch at one of our favorite restaurants up in the hills and went down to our hotel pretty early. It was still a nice day with a lot of skiing and Limone is a pretty little town to stroll around in.20170111_092613_resized

The day after the clouds had cleared and we got a lovely sunny day in the slopes. When standing and enjoying the expansive views of the Alps, it is difficult to imagine how inhospitable it can be in worse weather. It is not a lot of snow around but the pistes are really good with the help of snow cannons.20170111_102029_resized

We covered a lot of skiing in the well-groomed and almost empty slopes. To our delight, the restaurant Marmotte above Limone 1400 was open so we could enjoy their delicious lunch and cozy furnishings.20170111_123625_resized

When we looked at Marmottes interior we were clearly reminded of how long we have devoted ourselves to skiing. Their nostalgic embellishments include the kind of skis that we ourselves used in the 1970s. Time passes…

/ Ingrid20170111_123638_resized

 

 

 

Annons