Advent – I väntan på jul / Waiting for Christmas

English version follows below after the Swedish text.

20161125_145818_resizedDet är ingen tvekan om att det snart är jul här på Rivieran, även om vindarna är ljumma och fåglarna kvittrar.

Redan i oktober började juldekorationerna hängas ut över våra gator i Menton. Nu till första advent tänds de också.20161122_174828_resized

I parken Jardins Bioves är de flesta sommarblommorna borttagna och i stället börjar juldekorationerna komma fram. Snart finns här en hel sagovärld som kan locka fram julstämning. Gångbron över gatan mitt i parken är redan på plats och förmodligen kommer väl den att finnas kvar där även efter julhelgen tills Citronfestivalen är över i början av mars.20161126_153537_resized

Julgranar har också rests lite här och där i staden. De är för det mesta befriande naturligt oregelbundna och väldigt långt från tillrättalagda ”Disney-granar”. Trädens dekorationer varierar och är även de ibland lite åt det spretiga hållet. Vad gör väl det? Vi uppskattar utsmyckningen som staden ordnar åt oss.20161125_150017_resized

Det är fullt av julprydnader i affärerna, och många har haft dem till salu i flera månader redan. Om du vill, kan du fylla ditt hem med nya girlanger, stjärnor, tomtar, snöiga djur och mycket mer. Den som vill förnya sin julgarderob har dessutom en del spännande dräkter att välja bland.20161125_145804_resized

Jag kan tycka att affärerna tar fram jul-prydnader väl tidigt, och fransmännen själva verkar inte börja julpynta i förväg. Snart kommer klättrande tomtar att hänga på var och varannan balkong och staket men än så länge är de få.20161125_091726_resized

De större mataffärerna har börjat med specialerbjudanden inför julhelgerna. Det är lockande med fois gras (gås- eller anklever), ostar och korvar men en del av bakverken känns alltför främmande och sötsliskiga för min smak. Kanske ska jag pröva någon gång, ändå. Julgranar kan vi också redan nu köpa utanför Intermarché i Resedas.20161123_095000_resized

Vi nordbor vill måhända dricka lite glögg så här till första advent. Det går säkert att hitta glögg i några skandinaviska  specialaffärer men kanske är det en bra idé att i stället krydda sitt rödvin själv med kanel, pomerans, nejlikor och vad du nu föredrar. Varför inte annars bejaka det franska och fira advent med ett glas champagne? Oavsett vilket du väljer så är franska mandelpepparkakor med en krämig blåmögelost ett bra jul-aktigt tillbehör, om du nu inte föredrar ostron förstås.20161123_095201_resized

Nog har jag svårt att komma i riktigt innerlig julstämning bland apelsinträd, palmer och blommande Bougainvillea men det finns ändå mycket som lockar med jul även här på Rivieran.

Trevlig första advent önskar Ingrid!20161123_142711_resized

English version:

No doubt Christmas is on its way on Côte d’Azur, even though the winds are warm and the birds are chirping.20161125_142553_resized

Already in October we saw the first Christmas decorations hung over our streets in Menton. Now when Advent starts, their lights are on as well.20161123_145627_resized

In Jardins Bioves most of the summer flowers are removed and instead the Christmas decorations come out. Soon we will see a fairytale world that will create the right Christmas spirit. The footbridge across the street in the middle of the park is already in place and will probably remain there even after the Christmas holidays, until the Lemon Festival is over in early March.20161123_145448_resized

Christmas trees have also been erected here and there in the city. They are nicely natural in their shape and very far from doctored ”Disney firs”. Also the tree decorations are sometimes a little sprawling, but who cares? We appreciate the adornment which the city arranges for us.20161125_145742_resized

You can find a lot of Christmas decorations in the stores, and many have had them for sale for several months already. If you want, you can fill your home with new garlands, stars, Santas, snow animals and much more. Anyone wishing to renew their wardrobe for Christmas has some exciting costumes to choose from.20161123_100720_resized_1

I tend to think that the shops bring out the Christmas decorations too early, and the French themselves do not begin to decorate their homes very early. In a short while, climbing Santas will hang on almost every balcony and fence but so far there are not many out there.20161123_093831_resized

The major supermarkets have started with special offers for the Christmas holidays. It is tempting with fois gras, cheeses and sausages, but some of the pastries look too strange and sweet for my taste. Maybe I’ll try them someday, anyway. Furthermore, you can already buy your Christmas tree outside Intermarché in Resedas.20161123_093701_resized

We Scandinavians might want to drink a little “glögg” (mulled wine) for Advent. You can surely find “glögg” in dedicated shops but perhaps it’s a good idea to spice the wine yourself with cinnamon, bitter orange, cloves, and whatever you prefer. Why not otherwise affirm the French and celebrate Advent with a glass of champagne? Whichever you choose, French almond gingerbread with creamy blue cheese is a good Christmas-like complemet, unless you prefer oysters of course.

I must admit that I have a hard time creating the true Christmas spirit among orange trees, palms and blooming bougainvillea but still Christmas on Côte d’Azur is attractive in its own way.

Wishes for a delightful Advent from Ingrid!20161125_150054_resized

Annons