Sydfranska läckerheter / Delicacies from Southern France

English text follows below, and then the photos.

Det går inte att bortse ifrån att maten är en av Sydfrankrikes dragningskrafter. Ska man äta för att leva eller leva för att äta? Ja, det är ingen tvekan om att det senare präglar tillvaron för oss på Rivieran.

Det finns så fantastiskt mycket gott och fräscht att skämma bort smaklökarna med. Ännu mer fantastiskt är att det mesta av det goda också är nyttigt. Nyskördade grönsaker med jungfruelig olivolja, mums! Grillad kalvkotlett från Sisteron med färsk rosmarin och ugnsrostade rotfrukter, härligt! Mjuk mozzarella med solvarma tomater och färsk basilika, smaskens! Jag skulle kunna göra listan lång medan saliven rinner till, men det blir kanske tjatigt.

I stället har jag fotograferat några av alla mina många favoriträtter här i Sydfrankrike. Bilderna behöver inte många kommentarer. Jag kan slå vad om att ni också blir sugna och längtansfulla! Läs mer om våra tips på sidan ”Restauranger” så kan ni också hitta till alla läckerheterna, på riktigt (vi uppdaterar för övrigt den sidan med (o)jämna mellanrum).

/Ingrid

You cannot ignore the fact that food is one of the temptations in South of France. Do you eat to live or live to eat? Well, there is no doubt that the latter characterizes life for us on Côte d’Azur.

There are so many delicious things that can stimulate your appetite. Even more amazing is that most of the delicacies are good for your health, as well. Freshly harvested salad with virgin olive oil, yum! Grilled veal chops from Sisteron with fresh rosemary and roasted root vegetables, lovely! Soft mozzarella with sun-warmed tomatoes and leaves of basil, wonderful! I could make a long list, while the saliva begins to flow, but that would probably be tedious.

Instead, I have photographed a few of my many favorite dishes here in the south of France. The pictures do not need comments. I’ll bet that you will be tempted! Learn more about our favorite restaurants on the page ”Restaurants”, to be able to find all the delicacies yourselves, in real life (this page is updated (ir)regularly, by the way).

/Ingrid

Charkuterier - charcuterie

Charkuterier – charcuterie

Salad Nicoise

Salad Nicoise

 

Utvalda delikatesser - assorted delicacies

Utvalda delikatesser – assorted delicacies

Fritto misto

Fritto misto

 

Ostron - Oysters

Ostron – Oysters

Croque monsieur

Croque monsieur

Pizza

Pizza

Moules frites

Moules frites

Blåbärspaj - bluberry pie

Blåbärspaj – bluberry pie

Grösakstimbal - vegetable timbales

Grösakstimbal – vegetable timbales

Pasta med skaldjur - pasta with seafood

Pasta med skaldjur – pasta with seafood

Mozzarella, skinka mm - mozarella, ham etc

Mozzarella, skinka mm – mozarella, ham etc

Spagetti vongole/palourdes

Spagetti vongole/palourdes

Bandad grönsallad - mixed salad

Blandad grönsallad – mixed salad

Grillad entrecôte - grilled entrecôte

Grillad entrecôte – grilled entrecôte

Färskost med sardell- och tomatsås - cheese with anchovies and tomato sauce

Färskost med sardell- och tomatsås – fresh cheese with anchovies and tomato sauce

Halstrad tonfisk - grilled tuna

Halstrad tonfisk – grilled tuna

 

Annons