En dålig och en bra restaurang / A Bad and a Good Restaurant

English version follows below.

sveriges-flaggaDet finns bra och dåliga restauranger. Det finns trevliga och otrevliga. Ibland blir skillnaden i bemötande och kvalitet extra tydlig. Här delar jag med mig av erfarenheter som några av våra unga vänner gjorde häromkvällen i Menton.

De skulle fira sin bröllopsdag, hade ordnat barnvakt och såg fram mot en trevlig god middag på tu man hand. Det är inte så lätt att hitta riktigt bra prisvärda restauranger här i Menton, speciellt inte nu under semestersäsongen när krögarna ibland verkar tro att de inte behöver anstränga sig. De hade ju dock hört att A Boire a Manger på Rue du Vieux Collège ska vara en av de bästa i staden. Den restaurangen får bra recensioner på till exempel Trip Advisor och flera lokala Menton-bor har lovprisat den. Tydligen ska det vara svårt att boka bord, men nu hade våra vänner tur och lyckades göra en reservation till samma kväll på uteserveringen.20160629_154852_resized

Finklädda och förväntansfulla kom de till restaurangen. Där möttes de av en servitris som meddelade dem att sällskapet före dem hade anlänt 1 timme för sent, så nu var det bord som de hade reserverat upptaget och det fanns bara plats inomhus. Våra vänner påpekade att de själva ju faktiskt hade kommit i tid, så det naturliga var väl i så fall att det tidigare sällskapet fick flytta in och lämna över bordet. Nejnej, det gick inte alls, sa servitrisen.20160701_110843_resized

Nåja, våra vänner ville inte bråka utan gick in och fick ett bord långt in i den kvalmiga matsalen. Det var inte direkt vad de hade tänkt sig. Varken servitrisen eller någon annan i personalen tog någon speciell notis om dem, och gjorde absolut inga försök att kompensera dem med ett glas vin eller något annat som plåster på såren. Nonchalant och tråkigt, kändes det som, så de bestämde sig för att gå därifrån.

Det var ingen bra start på firandet av bröllopsdagen. Vad skulle de göra nu? Det var mycket folk överallt och det skulle kanske inte bli så lätt att hitta något annat trevligt ställe att äta på. De bestämde sig i alla fall för att gå förbi Le Bistrot des Jardins på Avenue Boyer. Där hade de aldrig ätit förut men noterat att det ser trevligt ut.IMG-20160710-WA0007

Vilken skillnad, och vilket tur! Här blev de varmt välkomnade och trevligt bemötta. De fick ett bord ute i den lummiga vackra trädgården. Maten var tydligen utmärkt. Kocken verkade ha ambitioner att servera både god och snyggt serverad mat. Ändå var det inte ohemult dyrt. En trerättersmeny kostade knappt 40 euro och kändes mer än prisvärd.IMG-20160710-WA0008

Det här kunde ha blivit en misslyckad kväll men den slutade bra. Det är bra för oss andra att veta, att Le Bistrot des Jardins kan rekommenderas medan A Boire a Manger helst ska undvikas.

/Ingrid

English version:

storbritanniens-flaggaThere are good and bad restaurants. There are pleasant and unpleasant ones. Sometimes the difference in treatment and quality becomes very clear. Here, I share with you the experience that some of our young friends had the other night in Menton.

They were going to celebrate their wedding anniversary, had arranged a babysitter and looked forward to a nice good dinner à deux. It is not always easy to find really good value-for-money restaurants here in Menton, especially not now during the holiday season when restaurateurs sometimes seem to think they do not need to make an effort. Our friends had, however, heard that A Boire a Manger on Rue du Vieux Collège is one of the best in town. This restaurant gets good reviews on e.g. TripAdvisor and several locals have praised it. Apparently, it’ll be hard to book a table, but now our friends had luck and managed to make a reservation for the very same evening, on the terrace.20160629_154839_resized

Dressed up and excited they got to the restaurant. There, they were met by a waitress who told them that the party before them had arrived 1 hour late, so now the table that they had reserved was still busy and there were only available tables indoors. Our friends pointed out that they actually had been there on time, so it was proper to ask the other (late) company to leave the table and move inside. Nono, this was not at all possible, said the waitress.

Well, our friends did not argue, but went inside and got a table in the stuffy dining room. It was not exactly what they had expected. Neither the waitress nor anyone else in the staff took particular notice of them, and made absolutely no attempt to compensate them with a glass of wine or something else. Nonchalant and rude, it felt like, so they decided to leave.

This was not a good start to their celebration of the wedding day. What would they do now? There were people everywhere and it might not be so easy to find anything nice place to dine. They decided to try Le Bistrot des Jardins on Avenue Boyer. There, they had never eaten before, but had noted that it looks cosy and nice.20160707_104825_resized

What a difference, and what luck! Here they were warmly welcomed and treated nicely. They got a table outside in the lush beautiful garden. The food was excellent. The chef seemed to have ambitions to serve both good and nicely presented food. Yet it was not overly expensive. A three course meal cost just under 40 euros and felt more than worth it’s price.

This could have been a disappointing night but it ended well. It’s good for the rest of us to know that Le Bistrot des Jardins can be recommended while A Boire a Manger should preferably be avoided.

/Ingrid

 

Annons