försommar i Menton 2016 / early summer in Menton

 

IMG_2963English version follows!

Försommar i Menton är för mig bland annat förberedelserna inför den svenska Midsommaren. Vädret har varit lite ostadigt den senaste veckan, under mitten av juni. Emellertid ser man att turisterna börjar komma, så sakteliga, även om restaurangägarna klagar på dåliga och oroliga tider. IMG_3002Det stora underjordiska garaget verkar ha kommit till sitt slutskede. Fiskhandlaren nere vid gamla hamnen väntar ivrigt på att få sälja fisken som kommer direkt från fiskebåten. När ska jag passa på att köpa den lilla klippfisken för att göra min egen bouillabaisse? IMG_2969 2IMG_3026Många vågar sig ner till stranden både för att sola och bada trots att det blåst ordentliga vindar. Oavsett väder så blomstrar det för fullt och man kan njuta av prakten både i parker och från blomstermarknaderna. IMG_2996Självklart glömmer jag ju inte att njuta av de goda luncherna. Trots att jag ofta har svårt att hitta prisvärda restauranger i Menton så har jag nu under försommaren hittat ett par som jag vågar rekommendera. ”La Rotonde” som ligger längs havet på Promenade du Soleil har nya belgiska ägare efter Paparazzi.  ”Le bistrot des Jardins” ligger på 14 Avenue Boyer är ett säkert kort. IMG_3009Där kan man äta i deras lilla trädgård om vädret tillåter. Men nu börjar Midsommarveckan och det verkar bli härligt sommarväder. Underbart, eftersom vi är många som kommer att samlas här och fira fransk och italiensk Midsommar bland annat på Tavernan Il Chippo i Mortola som ju är som gjord för stora härliga bullriga fester.

Enligt fransmännen så börjar sommaren just idag den 20 juni och det är dessutom fullmåne!

Hälsar Elisabeth

 

IMG_2982 2Early summer in Menton is to me, among other things, preparations for the Swedish Midsummer. The weather has been a bit unstable for the past week, during the middle of June. However, you will see that the tourists start coming, slowly, even if the restaurant owners complain of poor and troubled times. The large underground garage seems to have come to its final stage. Fishmonger down at the old port are eagerly waiting to sell the fish coming directly from the fishing boat. IMG_3028When should I take the opportunity to buy the small rock fish to make my own bouillabaisse? Many venture down to the beach for both sunbathing and swimming despite the blown decent winds. Whatever the weather, you can enjoy the splendor both in parks and from the flower markets. IMG_3015Of course I do not forget to enjoy the good lunches. Although I often find it difficult to find affordable restaurants in Menton, I have now, in the early summer, found a couple that I dare to recommend. ”La Rotonde” which is located along the sea on the Promenade du Soleil has new Belgian owners after the Paparazzi. ”Le Bistrot des Jardins” is located at 14 Avenue Boyer is a safe bet. IMG_2983 2There you can eat in their little garden, weather permitting. But now Midsummer week starts and it seems to be great summer weather. Wonderful, because we are many who will gather here and celebrate French and Italian Midsummer including the restaurant Il Chippo in Mortola which of course is made for big beautiful noisy celebrations.

According to the French as summer begins precisely today, June 20, and moreover it is a full moon!

greets Elisabeth

Annons