Nyårsbadet – New Year’s Swim

English version follows below.

Igår inträffade det årliga (organiserade) premiärbadet i Menton. Redan tidigare under det här nya året har vi för all del sett en och annan hurtfrisk badare plaska nere vid stranden, men just igår samlades en imponerande stor skara badklädda personer för det första officiella doppet.20160103_110004_resized

Möjligen var åskådarna ännu fler än badarna. Hur som helst, på slaget klockan elva rusade premiärbadarna ut i vattnet vid Plage des Sablettes i Garavan. Som belöning för denna insats får man tydligen en kopp kaffe, en bulle och en t-shirt som man sedan kan stoltsera med. Även ett kort plaskande lär räcka, det finns inte några krav på en längre simtur för att godkännas.20160103_110112_resized

En trovärdig deltagare berättade för oss att det var ungefär 14 grader varmt (?) i vattnet igår. Det är ju inte så märkvärdigt för oss hårdhudade skandinaver, men det var nog ändå skönt att gårdagen bjöd på strålande värmande sol. Vi som inte deltog i badet nöjde oss med att beundra alla badare från avstånd.20160103_110037_resized

Den här årliga traditionen inträffar regelmässigt den första söndagen efter nyår. Ryktet säger dock att nästa år 2017 blir det inte förrän söndagen den 8e januari. Antagligen är det inte så många som är vakna och badsugna redan på på förmiddagen söndag 1 januari 2017.

Jag har inte bestämt mig för om jag ska vara med nästa år eller ej, och har ju tid på mig att fundera. Hälsningar /Ingrid20160103_105957_resized

English version:

Yesterday the annual (organized) premiered bath took place in Menton. Already earlier in this new year, we have by all means seen occasional swimmers splashing at the beach, but yesterday gathered an impressively large crowd of people equipped for the first official swim.

Possibly the spectators outnumbered the swimmers. Anyway, on the stroke of eleven o’clock the premiere swimmers rushed into the water at Plage des Sablettes in Garavan. As a reward for this effort they apparently get a cup of coffee, a bun and a t-shirt. Even a brief splash is adequate, there is no requirement for a longer swim to be approved.

A credible participant told us that the water temperature was about 14 degrees yesterday. It’s not really frightening for us thick-skinned Scandinavians, but it was probably very nice that yesterday afternoon was warm and sunny. We, who did not participate in the bath, admired all the swimmers from a distance.

This annual tradition occurs regularly on the first Sunday after New Year. However, rumor has it that next year 2017 the swim will not happen until Sunday, January 8th. Probably, not many swimmers will be awake already in the morning Sunday, January 1, 2017.

I have not decided if I shall participate myself next year, and I have plenty of time to think about it. Regards /Ingrid

Annons