Rossese di Dolceacqua

English version follows below after the Swedish text.

Visst är det fantastiskt hur vin och mat under århundranden i olika delar av världen har utvecklats tillsammans i lokal harmoni. Det är inte konstigt att samma vin kan smaka underbart när det dricks ihop med lokala maträtter men ganska ointressant (eller fel) när man kombinerar det med en helt annan matkultur.

Första gången jag upptäckte vinet Rossese di Dolceacqua var för många år sedan i den lilla staden Apricale. Vi frågade efter ett lokalt vin som kunde passa till maten som vi hade beställt. Det blev en ljuvlig måltid med världens godaste ravioli i salviasmör i perfekt harmoni med det lätta men smakrika rödvinet. Sedan dess väljer jag ofta just Rossese till maten när jag är i närheten av Ventimiglia och Dolceacqua. Någon gång har jag tagit med mig några flaskor hem till Sverige men det blir inte alls samma sak och njutning så långt bort från Ligurien…

20151104_152711_resizedRossese-druvan odlas huvudsakligen i dalarna längs floderna Nervia och Verbone i närheten av Dolceacqua i västra Ligurien. Vinhusen som tillverkar Rossese di Dolceacqua finns i Dolceaqua och Soldano.

Vinet Rossese di Dolceacqua är DOC-klassat sedan 1972 och görs i begränsad volym, ca 300.000 buteljer per år från knappt 100 ha mark. Det är som sagt ett rött vin, även om namnet möjligen leder tankarna till rosé. Det är svårt att få tag på utanför Dolceacqua, Soldano och Ventimiglia men det smakar ju också bäst lokalt. Det finns naturligtvis i olika kvaliteter och det har hänt att vi råkat få tag på näst intill odrickbart vin som vi hällde ut i vasken. Ett bra vin är å andra sidan en riktig njutning.

20140208_085542_resizedVinet får innehålla max 5% andra druvor och hålla en alkoholstyrka på minst 12%. För att få kallas Superiore måste vinet lagras till november ett år efter skörd och innehålla minst 13% alkohol.

Inne i staden Dolceacqua finns flera ställen där tillverkare säljer sina viner och erbjuder provsmakning, ofta också av sin egen olivolja, för övrigt. I Soldano har vi hittat ett par tillverkare som tar emot kunder vid sina vinhus, exempelvis den trevlige Enzo Guglielmi.20151104_144912_resized

Vintillverkningen kring Dolceacqua har en mycket lång historia. Enligt vissa källor härstammar druvan från Grekland. Härföraren Admiral Andrea D´Oria (1466-1560) lär ha firat sina segrar med Rossese-vin och när Napoleon gästade familjen Doria i Dolceacqua i början av 1800-talet blev han tydligen mycket förtjust i den Rossese som han bjöds på.

20140208_134148_resizedVilken tur för oss att vi nu, flera hundra år senare, har möjlighet att njuta av ett glas frisk och smakrik Rossese di Dolceacqua i denna underbara del av världen.

Hälsningar från Ingrid

English version:

Isn’t it fantastic how wine and food in different parts of the world for centuries have developed together in local harmony.  It is hardly a surprise that the same wine can taste wonderful in combination with local dishes but rather plain (or even bad) in another context and food culture.

Quite a few years ago I discovered the wine Rossese di Dolceacqua in the small village Apricale. We asked for a local wine to match the food we had ordered. This resulted in a delightful meal with the very best ravioli in sage butter in perfect harmony with the light but tasteful red wine. Since then I often choose Rossese with my food when I am in the vicinity of Ventimiglia and Dolceacqua. On a few occasions I have brought a bottle or two back home to Sweden, but it never tastes the same that far away from Liguria…20151104_152956_resized

The Rossese di Dolceacqua grape grows in the valleys of the Nervia and Verbone rivers close to Dolceacqua in west Liguria. The wineries who make Rossese di Dolceaqua are located in the town of Dolceacqua and in the smaller village Soldano.

The wine Rossese di Dolceacqua has since 1972 a DOC classification and is produced in only limited volumes, appr 300,000 bottles per year from a little less than 100 hectares of land. As you understand, it is a red wine, even if the name may indicate rosé. It is hard to find outside Dolceacqua and Ventimiglia but, as I have experienced, it is also best enjoyed locally. Of course, it comes in various qualities and we have occasionally been unlucky to buy almost undrinkable wine that we poured out in the zink. A good wine, on the other hand, is indeed a true pleasure.

The wine is regulated to contain maximum 5% other grapes and hold an alcoholic strength of minimum 12%. To be allowed to be called Superiore, the wine must be stored until November the year after the harvest and contain minimum 13% alcohol.

20151104_144943_resized

In the city Dolceacqua there are several locations where producers sell their wines and offer tasting, often also their own olive oil, by the way. In Soldano, we found a few manufacturers that receive customers at their winery, such as the nice Enzo Guglielmi.20140818_121638_resized (2)

Wine making around Dolceacqua have a very long history. Some say that the grape originates from Greece. The legend tells that admiral Andrea D’Oria (1466-1560) celebrated his victories by drinking local Rossese wine and that Napoleon, when visiting the Doria family in Dolceacqua in the beginning of the 19th century, became very fond of the Rossese di Dolceacqua that they served him.

How lucky for us, that we now are able to enjoy a glass of fresh and tasty Rossese di Dolceacqua, many hundred years later in this wonderful part of the world.

Regards from Ingrid

Annons