Salon du Palais Gourmand – Gourmetmässa i Cagnes / Gourmet Fair in Cagnes

English version follows below.

20151109_084142_resizedNu har årets händelse för alla glupska gourmeter ägt rum i Cagnes-sur-Mer – Salon du Palais Gourmand, den 24e i ordningen.

Elisabeth har varit där förut och beskrivit detta fantastiska evenemang, läs hennes inlägg från 2012: https://carpementon.com/2012/11/28/vin-och-gourmetmassa-i-cagnes-sur-mer/ . Nu äntligen lyckades jag ta mig dit själv tillsammans med min vän och chaufför.

Det går bra att åka tåg till Cagnes förstås, men vi tog bilen. Vi märkte snart att det är klokt att komma tidigt strax efter öppnande kl 10.00. Trots att vi gjorde det fanns det inte särskilt många parkeringsplatser kvar. Dessutom fylldes mässområdet snabbt med besökare och det blev ganska trångt.20151109_102736_resized

Mässan ligger vid Cagnes hippodrom och består av ett par stora hallar proppfyllda med godis, det vill säga sådana godsaker som brukar locka oss gourmeter. Det är lätt att bli lite yr i huvudet av mångfalden, även innan man börjar provsmaka av maten och drycken.20151109_104049_resized

Vinmakare från hela Frankrike erbjuder sina produkter, med provsmakning förstås. Många andra drycker finns också, till exempel cognac, calvados, pastis, olika likörer, cider, fruktviner etc.20151109_102754_resized

Naturligtvis besökte vi vår favoritvinmakare från Champagne, Serge Faÿe, och hade turen att träffa Monsieur själv vid sina viner. Som trogna kunder hade vi fått inbjudan till mässan från just honom och nu passade vi på att smaka på hans extra torra champagne – härlig förmiddagsförfriskning!20151109_115313_resized

Andra delikatesser av alla tänkbara slag finns också till försäljning, exempelvis gåslever, pastejer, charkuterier, ostar, kaviar, oliver, nötter, honung och mycket, mycket mer. Alla tillverkare i sina små stånd vill bjuda dig på smakbitar och det är lätt att bli förförd.20151109_103041_resized

Den som gillar sötsaker hittar många olika sorters bakverk, mjuk färsk nougat, kanderade frukter, choklad med mera. Speciellt fascinerade blev vi av pralintillverkaren som gjorde vackra skor av choklad – de var i min smak. För den händige snickaren passade verktygen i choklad kanske bättre.20151109_111012_resized

Vi hade föresatt oss att inte köpa så mycket, men det gick ju bara inte att komma tomhänt från mässan. Det blev en bit ost och några flaskor med några olika viner, bland annat från en ekologisk odlare i Languedoc. Trevligt med vin som både är gott och miljövänligt, och säkert väldigt nyttigt också, vill jag tro!!20151109_161556_resized

Nästa gång ska jag göra som de mer rutinerade mässbesökarna, jag ska ta med mig en kärra.

Hälsningar, Ingrid20151109_104907_resized

English version:

This year’s big event for all gourmets has taken place in Cagnes-sur-Mer – Salon du Palais Gourmand, the 24th of its kind.

Elisabeth has been to this fair before, and she has described this extraordinary event, read her post from 2012: https://carpementon.com/2012/11/28/vin-och-gourmetmassa-i-cagnes-sur-mer/. This year I finally managed to get there by myself together with my friend and chauffeur.

You can easily reach Cagnes by train, but we took the car. We noticed that it is wise to arrive early just after the opening at 10.00. Although we did that, there were not very many parking spaces left. Moreover, the exhibition area quickly filled up with visitors and became pretty crowded.20151109_103159_resized

The gourmet fair is located at Cagnes’ Hippodrome and consists of two large halls filled with goodies, those things that attract us gourmets. It’s easy to become a little dizzy from the plentiful variety, even before you begin to taste the food and wine.20151109_105258_resized

Winemakers from all over France offer their products, with tasting course. Many other drinks are also available, such as cognac, calvados, pastis, various liqueurs, ciders, fruit wines, etc.

Of course, we visited our favorite winemaker from Champagne, Serge Faÿe, and was fortunate to meet Monsieur himself among his wine bottles. As loyal customers we had been invited to the fair by him and now we took the opportunity to taste his extra dry champagne – a lovely morning refreshment!20151109_103515_resized

Other delicacies of every imaginable kind are also on sale, such as foie gras, pates, charcuterie, cheeses, caviar, olives, nuts, honey and much, much more. All the producers in their small stalls want to invite you to taste and it is easy to be seduced.

The sweet tooth will find many different kinds of pastries, soft fresh nougat, candied fruits, chocolate and more. We were fascinated by the artistic man who made beautiful shoes from chocolate – they were to my taste. For the handyman, the tools in chocolate were perhaps more interesting.20151109_111104_resized

We had decided not to buy a lot, but it was impossible to come empty-handed from the fair. We came home with a piece of cheese and a few bottles with different wines, including some from an organic vineyard in Languedoc. We were glad to find a wine that is both tasteful and environmentally friendly, and probably healthy as well, I want to believe!!

Next time I’ll do like the more experienced visitors, I will bring a cart.

Regards, Ingrid

Annons