El & avlopp – Electricity & Sewage

English version follows below after the Swedish text.

Åh, vad jag längtar ner till Sydfrankrike! Ljuset, dofterna, havet, bergen, växterna, maten, umgänget och allt annat underbart väntar och lockar. Det finns så mycket som är förtrollande och trevligt med denna del av jorden – till och med bostädernas basala infrastruktur kan ibland vara riktigt charmig.20150405_124812_resized

När jag från början hade anledning att titta närmare på bostädernas el- och avloppssystem här på Rivieran, så trodde jag att mycket av det jag såg var tecken på pågående renoveringar. Det var ju helt fel, har jag senare förstått. Det är så här det är. Sydfransk standard.20150406_140434_resized

Det är förstås bara i ett milt och vänligt klimat som man kan dra vatten- och avloppsrör ute i det fria utan isolering. Titta efter, så ser ni många fiffiga utbyggnader där man helt enkelt skapat en liten extra påbyggnad för toalett och badrum fritt hängande på fasaden med avloppsrören praktiskt placerade längs ytterväggen. Det måste verkligen vara mycket enklare att renovera och modernisera här nere, än i iskalla Norden.20150405_124756_resized

Med tanke på de störtregn och imponerande åskväder som förekommer, kan man kanske bli mörkrädd när man ser en del eldragningar. Men, det fungerar tydligen för jag ser att de finns kvar år efter år. Tydligen är det helt normalt och inget att bekymra sig om. Jag vet inte mycket om franska byggnormer och elsäkerhetskrav, men möjligen är de annorlunda än i Skandinavien. Hur som helst, jag har slutat att förvåna mig.20150405_124939_resized

Inte trodde jag att den här anmärkningsvärda infrastrukturen skulle adderas till min lista över charmiga inslag i Sydfrankrike, men så har det blivit. Det är riktigt kul att studera alla olika tänkbara och otänkbara lösningar för el och avlopp. Det är en del av den härliga tillvaron här på Rivieran.

Hälsningar från Ingrid

English version:

Oh, how I long for the South of France! The light, the scents, the sea, the mountains, the plants, the food, my friends and all other wonders are waiting for me. There is so much that is enchanting and nice with this part of the world – even some of the basic infrastructure can be quite charming, in fact.20150406_140427_resizedWhen at first I had reasons to look more closely at the electricity and sewage systems of the homes on Côte d’Azur, I thought that a lot of what I saw was evidence of ongoing renovations. I was completely wrong. This is the way it is. Southern French standard.20150406_140500_resizedIt is of course only in a mild and friendly climate that one can place water and sewage pipes out in the open without insulation. Look carefully and you will see many nifty extensions simply built as an additional small ”balcony” for toilet and bath, freely hanging on the facade with the sewage pipes conveniently placed along the outside wall. It must really be a lot easier to renovate and modernize your home down here, than it is in the icy Northern Europe.20150406_140739_resizedThinking of the heavy rains and impressive thunderstorms that occur now and then, one might be terrified to see some of the electrical wiring. However, apparently it works because I see that these creations last for years and years. It seems to be quite normal and nothing to worry about. I do not know much about French building codes and electricity safety requirements, but possibly they are different from what we have in Scandinavia. Anyway, I’ve ceased being surprised.20150406_140851_resized

I never thought that this remarkable infrastructure would be added to my list of the charms of Southern France, but so it has. It’s really quite fascinating to study all the different imaginable, and unimaginable, solutions for electricity and sewers. It has become a part of the intriguing life here at Côte d’Azur.

Regards from Ingrid

 

Annons