Vandringsutrustning – Hiking Equipment

English version follows below after the Swedish text…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAtt vandra upp och ner på stigarna i våra vackra Medelhavsalper är en av mina favoritaktiviteter, det har knappast undgått någon läsare. Med risk för att bli tjatig tänkte jag ta upp temat ännu en gång, men ur ett nytt perspektiv.

Jag brukar hävda att vandring är en väldigt okomplicerad sport, allt du behöver är ett par stadiga skor och en bra karta. Javisst, det stämmer. Nu finns det ju dock somliga människor, inklusive en del goda vänner, som blir väldigt stimulerade av utrustningsaspekten på vilken sport det än vara månde. Det går att göra nästan vilken aktivitet som helst till en materialsport, om man vill – eller hur?

Tänk vad underbart det kan vara med alla tjusiga golfprylar & kläder, alla olika jackor & pjäxor för utförsåkning, för att inte tala om alla nya skidmodeller som lockar varje år, alla häftiga saker som behövs när man är ute på blanka havsisar en solig vinterdag, alla prylar & appar som är förutsättningen för att en tennismatch ska bli riktigt genomförbar, fys-mätarna som gör joggingturen värd ansträngningen och de absolut nödvändiga grejer som krävs för att kunna följa med ut i segelbåten, i svampskogen eller på älgjakten.20140412_121910Bergsvandringar ligger inte långt efter när det gäller möjligheten att frossa i nästintill oumbärlig utrustning, om man nu är lagd åt det hållet. Under åren har jag hittat en hel del saker som kan vara riktigt bra att ta med sig på turen. Jag delar med mig av mina erfarenheter för att stimulera alla er som älskar materialsporter och för att kanske också ge er andra några användbara tips.

Skorna är det viktigaste förstås. Stadiga gymnastikskor kan väl vara ok ibland men är det litet brant, stenigt eller det minsta fuktigt så är det mycket bättre med riktiga vandringskängor. Materialvalet är en smaksak men kraftiga vibram-sulor eller motsvarande är att rekommendera. Jag älskar mina lätta Quechua-kängor från Decathlon medan min vandrarvän föredrar sina Ecco-kängor av kraftigt jakskinn.

20121105_131745 (2) - KopiaStavar tycker vissa människor är litet töntigt men jag tar alltid med mig ett par så fort jag ska ut i brant terräng. På plan mark eller när det går uppför brukar de inte behövas men i branta nerförsbackar med löst grus är de väldigt behändiga. Lätta stavar som går att trycka ihop är fiffigt att skaffa, och kan enkelt fästas på ryggsäcken när de inte behövs.

20141017_121839_resizedRyggsäck ja, det är ett kapitel för sig. Jag vill ha en ganska liten sådan men ändå med ordentliga band över axlarna och höfterna. Jag brukar få plats med det nödvändigaste, litet frukt och en lunchmacka eller liknande. Extrakläder spänner jag fast utanpå ryggsäcken. Jag har också en vattenpåse med slang (camel pack) i min ryggsäck, det är otroligt praktiskt. Annars måste man förstås ha med sig en lös vattenflaska, speciellt under sommarhalvåret går det åt mycket vätska på vandringsturerna. Som tur är vandrar jag oftast med någon som är beredd att kränga på sig en litet större ryggsäck där en del av vår matsäck och annat smått och gott får plats.

Kartor är givetvis avgörande för att hitta rätt, och för att vara säker på att komma hem igen när du prövar nya vägar. IGNs vandringskartor i skala 1:25 000 är utmärkta och finns att köpa hos de flesta bokandlare och i större varuhus. För att göra det bekvämt och inte slita ut kartorna så fort behövs ett bra kartfodral. Jag rekommenderar ett som inte är för litet (trångt) och som har ett hyfsat brett band att hänga runt halsen.

20141019_112228_resized_1Nu kan man ju tro att det räcker för att ge sig ut. Jovisst, men ännu bättre och roligare blir det med en höjdmätare. Vår är av märket Suunto men det finns ju olika varianter. Det är faktiskt kul, och ibland riktigt praktiskt för orienteringen, att veta på vilken höjd man befinner sig. Sen tycker jag också att det är trevligt med en kompakt bra kikare så att man kan kolla om verkligheten verkligen stämmer med kartan.

Solskydd av olika slag behöver man kanske inte nämna i sammanhanget. Jag som är litet närsynt har alltid slipade solglasögon med mig, oftast med polariserande glas. Det är skönt med litet sportiga varianter som sitter kvar på näsan i olika situationer. En luftig keps eller hatt kan vara bra när solen gassar, speciellt för den som är värmekänslig. Klokt är förstås också att smörja in sig med ordentligt blockerande solkräm för det känns inte alltid hur starkt solen bränner en bit upp i bergen.

20141017_121803_resized

Raster är viktiga och trevliga under vandringarna. Ett sittunderlag kommer till pass när det är stenigt eller fuktigt. Det finns praktiska små hopvikbara sådana som lätt får plats i ryggsäcken. Jag brukar packa våra lunchmackor eller pajer en liten plastlåda så att de inte mosas ihop. Då kan man dessutom sedan använda den tomma lådan till att plocka björnbär eller annat som kanske dyker up längs stigen. En liten behändig behållare för olika sorters kryddor har vi också nytta av ibland, liksom våra små flaskor med olivolja och vinäger.

Vilopausen blir extra angenäm med en färskbryggd espresso. Låter det utopiskt? Inte alls, vi har en Handpresso, dvs en liten portabel espressobryggare. Med hett vatten från en bra termos och kaffe i standardportionspåsar brygger vi härligt gott kaffe uppe i bergen, en lyx som inte ska underskattas. Tack för presenten B&M! En liten miniatyrflaska med mjölk följer ofta med för att tillfredsställa alla smaker.

20130721_100536_resizedIbland går vandringarna längs floder och bäckar som under vissa tider på året är ganska fulla med vatten. Det händer att vi blir badsugna. Det där med badkläder tycker jag att vi kan strunta i ute i ödemarken men en handduk är ganska praktiskt att ha. Det är inte så lätt att släpa med sig stora badlakan så lösningen är en minimal resehandduk. Min är av märket Sea-to-Summit, torkar snabbt och ryms i ett pyttelitet fodral.

Sedan finns det en del andra praktiska saker som är bra att ta med för säkerhets skull. I ryggsäcken ligger alltid en elastisk binda, plåster, våtservetter och en pappersrulle. En liten kompass hänger på min ryggsäck eftersom jag har uselt lokalsinne. Jag har också en visselpipa fastknuten för att i nödfall kunna blåsa larmsignalen (två korta, vänta 15 sekunder, upprepa). Hoppas att den aldrig behövs!

Sist men inte minst har vi nytta och nöje av litet mjukvara – appen Runkeeper. Med dess hjälp får vi vandringsturerna uppmätta och registrerade med sträcka, höjdskillnader och tider. Kanske inte alldeles oumbärlig men rätt kul och det tynger ju inte packningen.

Men, som sagt, det går bra att vandra med enbart kängor och en karta också….

Hälsningar, Ingrid

English version:

20140823_130028_resizedHiking in the Alps by Cöte d’Azur is one of my favorite activities, obviously. I claim that hiking is uncomplicated, all you really need is a pair of good shoes and a map. However, there are people, among them some of my friends, who look upon all sports from the aspect of equipment. They are stimulated by the very thought of all the things they will have to provide themselves with.

Imagine all the nice things you need for golf, all the jackets and shoes you need for skiing, not to mention all the interesting stuff you need for a sunny winter’s day out on the ice, all the things and apps that are necessary for a decent tennis match, the monitors that make your jogging worth the effort and the absolutely crucial things for a sailing trip or a hunting expedition.

It is almost as easy to indulge yourself in indispensable outfits when it comes to hiking, if you really want to. I have found a lot of things that can come handy on your tour. Let me share my findings with all of you.

Most important are the shoes of course. Sturdy sport shoes can be ok but when the terrain is steep, stony or damp it is really much better with proper hiking boots. The material is a matter of taste but I recommend good vibram soles or something similar. I love my lightweight Quechua boots from Decathlon while my hiking friend prefers his Ecco boots made of yak leather.

20141017_121935_resizedSome look down upon walking sticks but I always bring them with me when I head for steep trails. They are sometimes indispensable when you walk downhill in loose gravel. The best choice is a pair of lightweight telescopic sticks that you can easily hang on you back pack when not used.

Back packs, yes that is an important subject. I prefer a small one with comfortable straps over my shoulders and hips. I have room for the most important things, some fruit and a small lunch. My spare clothes are strapped on the outside. I have a camel pack with water from a tube in my back pack, which is very handy. Otherwise you need a separate water bottle of course, especially during summer when you drink a lot while hiking. Luckily, I often hike with someone who carries a bigger back pack than mine, and can carry some of our provisions.

20141019_112347_resizedMaps are no doubt a critical aid to find your way, and to be able to get back home when you try out new trails. The maps from IGN in scale 1:25 000 are very good and can be purchased in book stores and some supermarkets. You make your maps last longer if you put them in a case, chose one in good quality with a comfortable strap.

This should be enough for a hiking tour, one may think. Yes of course, but an altimeter makes your tour even more interesting. We have one from Suunto but there are many alternatives. It is actually quite nice, and sometimes practical for your orientation, to know your altitude. Furthermore, I appreciate my high quality compact binoculars when I want to check if the nature really corresponds to the map.

20141117_170637_resizedThe need for sun protection is obvious. I use polarizing prescription sunglasses and prefer sports models that will stay on even when I move around. A cap or hat can be comfortable when the sun is high if you are sensitive to heat. It is naturally recommended that you use sun block lotion since the sun light can be very intense even in a cool mountain breeze.

Breaks during the hike are important and empowering. Something soft to sit on may come handy. There are useful covers that are small, foldable and easy to pack. My lunch is packed in a small box so that it will not get mashed. The box can then be used for blackberries or other goodies that I sometimes find along the trail. A small container with different kinds of spices is good to have as well as miniature bottles with olive oil and vinegar.

20141017_121809_resizedThe break becomes even more enjoyable with freshly brewed espresso. Impossible? Not at all, we have a Handpresso, ie a slim portable espresso machine. With hot water from a good thermos bottle and coffee in standard pouches we brew our delicious espresso up in the mountains, true luxury. Thank you B&M for the gift! A tiny bottle with milk adds quality to those who prefer that.

When our trails pass rivers filled with water, we sometimes long for a dip. Swimwear is not really necessary out in the wilderness, but a bath towel is good to have. A big one is not practical to carry along so I have procured a very thin travel towel. It comes from Sea-to-Summit, dries in a few minutes and can be folded into a very small package.

There are furthermore a few practical things that are wise to bring for your safety. I always carry an elastic bandage, band aids, wet tissues and paper towels. A small compass is tied to my back pack, since my sense of direction is lousy. I also bring a whistle to be able to give an emergency alarm (2 short signals, wait 15 seconds, repeat). Hopefully, I will never need it!

Last but not least we appreciate some software – the app Runkeeper. With the support from this we keep track of our distance, difference in altitude and timing. Perhaps not the most important equipment but still quite handy, and it does not add any extra weight.

However, like I said, it is also perfectly ok to hike with just a pair of good shoes and a map…

Regards, Ingrid

Annons