Gott Nytt År / Happy New Year / Bonne Année

It is always lovely to celebrate a New Year in Menton. The English text continues below after the Swedish version…

20141231_194234_resizedDet är alltid härligt att fira in ett nytt år i Menton. Visserligen blir det aldrig samma stora fester här nere vid Medelhavet för vår del, som det ofta blir hemma i mörka Norden, men vi gillar det stilla livet här nere också.

Det har blivit en vana för oss att skynda ner till fiskhandlaren utanför saluhallen tidigt på nyårsaftons morgon för att köpa färsk hummer. Medan vi äter frukost kokar vi humrarna enligt konstens alla regler (och kära Annikas recept) och ställer ut dem i skuggan på terrassen så att de hinner svalna i spadet under dagen.20141231_112432_resized

Vi laddar sedan för kvällens festligheter genom att ta en rejäl promenad. När det är så soligt och behagligt som nu, är det en perfekt aktivitet. Även om det inte är sommarväder så här års så värmer solen riktigt mycket, utsikten över havet och bergen är vidunderligt vacker i den klara luften, växtligheten är fortfarande prunkande, åtminstone för oss som kommer från det vinterkarga norra Europa.

Den här gången gick vi runt udden Cap Martin upp till Roquebrune Village där vi förstås passade på att njuta av en lång härlig lunch på Cassarella. Deras pastarätter från Sicilien och 20141231_122135_resizedKorsika är enastående goda och vi blev sittande i den mysiga matsalen en bra stund innan vi vände hem mot Menton igen.

Den bästa nyårssupén vi kan tänka oss är vår nykokta hummer med egen aïoli (enligt vännen Rs recept, naturligtvis), ett gäng krispiga ostron avrundat med några väl utvalda franska och italienska ostar. Fräscht, lättlagat och lyxigt! I år ackompanjerade vi det hela med champagne från Serge Faÿe i Luvois och Arnais från Boffa i Barbaresco.

Vid tolvslaget tog vi med oss våra champagneglas till torget högt upp i gamla stan för att titta på fyrverkerier i öster och väster. Det kanske är ett oförsvarligt slöseri men ändå ganska vackert med stjärnfallen över himlen och glittret i Medelhavet. En trevlig avslutning av 2014.20150101_121611_resized

Vår start på nya året 2015 blev inte oväntat en härlig lång vandringstur under nyårsdagen. Vi tog morgonbussen till Gorbio och gick därifrån på ”Rivierans balkong” över Mont Gros, genom La Turbie och Eze Village och så småningom bussen tillbaka från Eze sur Mer till Menton. Hoppas att året kommer att bjuda på många lika sköna soliga dagar som denna.

Gott Nytt År 2015 önskar Ingrid

English version:

We never have the same grand New Year’s parties in Menton, as we often have at home in Scandinavia, but we really appreciate the opportunity to relax on Côte d’Azur.20141231_195130_resized

It has become our habit to hurry down to the fishmonger outside the market hall early in the New Year’s Eve morning to buy fresh lobster. While we eat breakfast we cook the lobsters according to dear Annika’s recipe and then place them in the shade on the terrace so that they have time to cool during the day.

We then prepare ourselves for the evening’s festivities by taking a nice walk. This year we went up to Roquebrune Village where of course we took the opportunity to enjoy a lovely long lunch at Cassarella. When the weather is sunny this is a perfect activity. Even if it’s not exactly summer weather this time of year, it is really quite warm when the sun is 20141231_120553_resizedshining, the views of the sea and the mountains are marvelously beautiful in the clear air, the vegetation is still lush, at least for us coming from the winter barren northern Europe.

The best New Year’s supper we can imagine is our freshly cooked lobster with home made aïoli (according to Rs recipe, of course), a bunch of crispy oysters rounded off with a few well-selected 20141231_195233_resizedFrench and Italian cheeses. Fresh, easy to prepare and luxurious! This year we completed it all with champagne from Serge Faÿe in Luvois and Arnais from Boffa in Barbaresco.

At midnight we took our champagne glasses to the square high up in the old town to watch the fireworks on the east and west. It may be a great waste of money but it is still nice to see the stars in the sky and the glittering in the sea. An excellent farewell of 2014.

Our start of 2015 was not unexpectedly a lovely long hike. On New Year’s day we took the morning bus to Gorbio and walked on the “Balcony of Côte d’Azur” over Mont Gros, through La Turbie and 20150101_114823_resizedEze Village and finally the bus back from Eze sur Mer to Menton. Hopefully this year will bring many equally beautiful sunny days like this.

Best Wishes for a Happy New Year 2015 from Ingrid

Annons