Extralång sommar – Extra Long Summer

20141005_112408_resizedEven though autumn has started quite nicely in Scandinavia, I feel that summer was far too short. The English text continues below after the Swedish version….

Nog för att vi i år har haft en ganska behaglig inledning på hösten i Norden, men det känns ändå som om sommaren blev alldeles för kort. Knappt hann jag vänja mig vid sol, bad och värme innan temperaturen började sjunka och löven vissna. Därför är det så härligt att kunna förlänga sommaren med en vistelse på Rivieran.

Vilka kontraster – att byta ett höstlikt Sverige med fallande löv, stormvarningar och frostbitna nätter mot Sydfrankrikes värme, strålande sol och lockande böljor.  Jag har skrivit tidigare om hur ljuvligt det är att anlända med flyget norrifrån till Rivieran, läs inlägget Ankomst. Det var lika njutbart denna gång! Oktober är verkligen fantastiskt bra här nere. Det är fortfarande varmt utan att vara alltför gassande hett. Det finns massor med blommor och frisk grönska kvar. Havet är tillräckligt vältempererat för att bada i. Det är alltså fortfarande full sommar, åtminstone med skandinaviska mått mätt, men utan trängsel på gator, stränder och krogar. En alldeles idealisk möjlighet att förlänga sommarsäsongen, med andra ord.20141005_114731_resized

Det var dimmigt och regn i luften när vi lämnade Sverige idag. Här på Kusten möttes vi av solsken, blomdoft och varma vindar trots att väderprognosen varit halvdan. Vi såg att det nog för all del hade regnat tidigare men mitt på dagen var det så soligt att vi stannade vid en av restaurangerna längs stranden för lunch utomhus. Härligt! Lika härligt var det att sen kunna promenera runt barfota i sandaler igen. Menton lever upp till namnet ”Frankrikes soligast stad” kunde vi konstatera när vi såg regnmolnen som hopade sig över grannstäderna men lämnade ett hål i molntäcket över oss. Inte alls dumt att få litet extra sommar så här i början av oktober. Åskvädret som kom framåt kvällen bortser vi ifrån…

Dessutom är ju dagarna längre här i Sydeuropa nu efter höstdagjämningen, än de är hemma i Sverige. Sådant är viktigt för en ljustörstande nordbo! Svampplockning får vänta tills vi kommer tillbaka till Norden. Nu ser vi fram mot härliga bergsvandringar, spännande utflykter, ett glas i skuggan av plataner, lugna stunder på terrassen, delikata måltider och mycket mer.

Hälsningar från Ingrid

20141005_143344_resized

English version:

Just when I got used to the sun, heat and life at the beach in Sweden, summer was gone with falling temperatures and withering leaves. Consequently, it is wonderful to be able to prolong summer with a visit to Côte d’Azur.

20141005_120952_resizedImagine the contrasts – to replace the falling leaves, storms and freezing nights of autumnal Sweden with the mediterranean climate, bright sun and blue sea of South France. I have written before about the pleasure of arriving by air to Côte d’Azur, see the post Arrival. It was equally enjoyable this time! October is really a great time to come here. The weather is warm but not excessively hot. There are lots of flowers and fresh vegetation. The sea is warm enough to tempt swimmers. We can still experience summer, at least according to Scandinavian standards, but without previous months’ congestions in the streets, on the beaches and in the restaurants. In other words, a perfect time to extend our summer season.

We left Sweden in fog and light rain. Here on Côte d’Azur we were met by sunshine, scent of flowers and warm winds in spite of a rather dull forecast. We could see traces of earlier rain but when we arrived the sun was out and made us choose to have our lunch outdoor in one of the restaurants by the see. Lovely! Equally lovely was later to walk around barefoot in sandals again. Menton deserves its name ”the sunniest city in France”, as we could watch rain clouds over the surrounding towns but clear sky over us. It is really not a bad thing to experience some extra summer time right now in the beginning of October. We ignored the thunderstorm that came later in the evening….20141005_141824_resized

Furthermore, the days are longer now in South Europe, after the Autumn Equinox, than they are up north. This is of course really important for a ”light thirsty” Scandinavian. We don’t mind that we have to postpone our mushroom picking until later when we are back in Sweden. Right now we look forward to refreshing hikes in the mountains, inspiring excursions, a drink in the shadow of plane trees, lazy time on our terrace, delicious meals and a lot more.

Regards from Ingrid

20141005_143257_resized

Annons