Mina 5 vandringsfavoriter på Rivieran – My Top 5 Hiking Destinations on Côte d’Azur

Thank you Chrissie, brilliant blogger at Rivieragrapevine, for nominating me as part of the Booked.netTop Destinations to Go There challenge. I appreciate this initiative to connect bloggers and to increase our coverage. My challenge is not hard – to write a post about my own 5 favorite destinations. At the end of my post you will find the 5 other bloggers that I have nominated to take part in the challenge, should they wish. The English text continues below after the Swedish version….

Tack Chrissie, briljant bloggare på Rivieragrapevine, för att du nominerat mig till Booked.netTop Destinations to Go There. Jag uppskattar initiativet att koppla ihop bloggare och öka vår spridning. Min utmaning är enkel – att skriva ett inlägg om mina egna 5 favoritdestinationer. Längst ner i mitt inlägg hittar ni de 5 andra bloggare som jag i min tur har nominerat för att delta i ”utmaningen”, om de så önskar.

Kanske inte så överraskande för en del av er, så längtar jag förstås efter att få berätta om mina 5 favorit-vandringsmål. Underbara vandringsvägar finns det ju över hela världen men jag väljer just nu att berätta om några av de lättillgängliga favoritvägar som jag hittar i sydöstra Frankrike och nordvästra Italien inom räckhåll från Menton.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANr 1: Längs GR51 på ”Rivierans balkong” från Gorbio till Eze. Jag tar morgonbussen upp till Gorbio och följer sedan leden upp och ner över kullar och berg. Leden går högt upp men ändå nära kusten med härig utsikt hela tiden. Monaco passera man ovanför, La Turbie går man igenom och från Eze Village går stigen ner till Eze-sur-Mer där jag tar buss eller tåg tillbaka till Menton igen. Det här är en bra dagstur på 5-6 timmar men den som vill gå längre kan fortsätta GR51 bort till Marseille.

20130722_095406_resizedNr 2: På bergskammarna ovanför skidorten Limone, Piemonte, mellan de gamla forten. Speciellt under heta högsommardagar är det behagligt att ta sig upp på hög höjd och vandra i lagom svalkande vindar. Det finns flera leder strax ovanför skidbackarnas toppstationer och de flesta är bara måttligt branta. Den som vill vandra i flera dagar och vill bo bekvämt kan med fördel övernatta på något trevligt hotell i den lilla staden Limone som är riktigt livlig också på sommaren.

20140413_153021_resizedNr 3: Från Menton till Mortola Superiore för en lång härlig lunch på Taverna Il Cippo. Allra helst tar jag den långa fyratimmarsturen över bergspasset på Monte Carpano eftersom Cinzias goda och rikliga mat verkligen kommer till sin rätt efter den ansträngningen. Det finns dock kortare alternativ och på vägen hem till Menton igen brukar jag alltid gå längs den vackra bilvägen.

20130721_125813_resizedNr 4: Bland hällristningar och sjöar i Merveilles-dalarna i nationalparken Mercantour. Det finns flera olika utgångspunter och jag tar gärna bilen från Menton till trakterna kring Casterino. Därifrån finns bekväma leder upp till Vallées des Merveilles. Naturen är omväxlande och hänförande vacker, hällristningarna urgamla och mycket imponerande. För den som vill ta en flerdagarstur finns övernattningsmöjligheter på flera ”refuger” och där kan man också stanna för att äta vällagad lunch.

20130322_152404_resizedNr 5: Upp till Roquebrune Village och tillbaka runt Cap Martin. Alla vandringar måste inte gå över stock och sten uppe i bergen för att vara njutbara. Ibland är det härligt att ta stadsturen upp några hundra meter längs snirklande gångvägar till Roquebrunes gamla stadskärna. Den som vill kombinera motion med förplägnad kan hitta flera trevliga lunchrestauranger uppe i Roquebrune Village, som till exempel Casarella dit jag ibland längtar för att få riktigt god pasta. Den som sedan tar vägen runt udden Cap Martin tillbaka till Menton får en rejäl promenad längs en av världens vackraste kustlinjer, se Elisabeths inlägg om Promenade le Corbusier.

Jag har nominerat 5 andra inspirerande bloggare att anta utmaningen, om de så vill. Varsågoda Kristina på Tomatsallad, Lena i Wales, Anki B&B Värdinnan, Kerstin på Min Franska Hylla och Christine på Life in Liguria, stafettpinnen är överräckt om ni vill ta den. Jag ser fram mot att läsa om era favoritdestinationer! Läs om utmaningen (och möjlig vinst) på Booked.netTop Destinations to Go There .

Hälsningar från Ingrid

English version:

Maybe it does not come as a surprise for some of you, that I long to tell you about my favorite hiking destinations. There are of course wonderful hiking trails to be found all over this world but right now I will focus on hiking in south east France and north west Italy, within easy reach from Menton.

No 1: Along GR51 on ”the Balcony of Côte d’Azur” from Gorbio to Eze. I take the morning bus up to Gorbio and follow the trail up and down the hills, high above the coast but still with a marvellous sea view. The trail goes high above Monaco, passes through La Turbie and from Eze Village I take the path down to Eze–sur-Mer where I can catch the bus or train back to Menton. This is a healthy 5-6 hours’ hike but anyone who wants to walk further can continue along GR51 to Marseille.

No 2: On the mountain ridges above the ski resort Limone, Piemonte, between the old fortresses. Especially during the heat of summer it is lovely to hike at high altitude in nice cooling breeze. There are several trails above the ski slopes and most of them are easy to walk. Anyone who wants to stay more than one day and looks for comfortable lodging, can stay at one of the hotels in the small village of Limone which is quite lively also during summer.

No 3: From Menton to Mortola Superiore for a long nice lunch at Taverna Il Cippo. Preferably, I choose the long 4 hours’ trail over the pass on Monte Carpano, since Cinzia’s food is irresistible and abundant. However, there are shorter alternatives. On the way back to Menton I always walk along the beautiful road.

No 4: Among petroglyphs and lakes in Vallées des Merveilles in the National Park Mercantour. There are several places to start your hiking tour and I like to leave my car somewhere near Casterino. From there you can walk along comfortable trails up to Vallées des Merveilles. The nature is amazing, the petroglyphs are ancient and impressing. When you want to walk for many days, there are lodging to be found at the many refuges, where you are also offered a good lunch.

No 5: Up to Roquebrune Village and back around Cap Martin. It is not always necessary to hike on steep mountain tracks, it can be quite enjoyable now and then to walk through town up to the old town of Roquebrune Village. When I want to combine exercise with a treat, I stop for lunch at one of the restaurants among the old houses. A favorite is Casarella where they serve excellent pasta. The trail back to Menton around Cap Martin takes you along one of the most beautiful coast lines in the world, se Elisabeth’s post about Promenade Le Corbusier.

I have to nominate 5 other inspiring bloggers to take part in the challenge, should they wish. So Kristina at Tomatsallad, Lena in Wales, Anki the B&B Hostess, Kerstin on Min Franska Hylla and Christine at Life in Liguria, the baton has been passed, should you accept. I look forward to reading about your favorite destinations! Read about your challenge (and possible reward) on Booked.netTop Destinations to Go There.

Regards from Ingrid

Annons