Plan du Lion – Vandring / Hiking

20140823_134452_resizedIn spite of the alluring beach life by the Mediterranean sea during the he20140823_105146_resizedat of late(?) summer, I sometimes long for the mountains. It is absolutely lovely to have this barren wild landscape, high above the coast, within reach. The English text continues below after the Swedish version….

Även om stranden och havet lockar så här i sen(?)sommarhettan blir jag ibland väldigt sugen på att ta mig upp i bergen. Det är ljuvligt att kunna njuta av det karga vilda landskapet högt över kusten. Läs mer om bergstopparna runt Menton i inlägget från förra året.

I stället för baddräkt och sandaler drog vi häromdagen på oss sportkläder och vandringskängor. Ryggsäckarna laddades med 20140823_110704_resizedvatten, kaffe och litet matsäck. Siktet ställdes in på Plan du Lion, den vackra platån i bergen ovanför Menton Garavan.

Som vanligt började vi färden längs Boulevard de Garavan. Strax innan italienska gränsen anslöt vi till den långa och kända leden GR52, som för övrigt startar just här vid Garavans järnvägsstation och går hela vägen till Genève (läs mer om vandringslederna i PACA på t ex www.randoxygene.org och på vår sida om Vandringar).

Vägen upp mot bergen börjar med trappor mellan slingrande bilvägar och övergår i en rejält brant stig. Vi kände oss riktigt hurtiga och duktiga när vi stretade uppåt men fick sn20140823_120047_resizedart litet perspektiv på vår egen ansträngning. Vi mötte ett par som var på väg ner för stigen. De berättade att de kom ända från Genève, de hade tält i sina stora ryggsäckar och hade varit ute på vandring i ungefär en månad. Det lät spännande och vore kul att göra men den här gången kände vi oss mycket nöjda med en dagsutflykt.

På vägen upp mot platån passerade vi bl a den lilla vingården som vi nu har förstått drivs av klosterbröder, läs mer om den (och andra vingårdar) på den utmärkta bloggen Rivieragrapevine. Vi passade också på att ta en avstickare upp till Monte Carpano för att njuta av utsikten över Ligurien på andra sidan bergskammen. Tyvärr kunde vi konstatera att den fina gröna skylten som utmärkte ”Sentier Européen” är borta och bara den tomma stolpen står var. Konstigt, inte finns det väl människor som stjäl skyltar?

20140823_123024_resizedUppe på Plan du Lion har man en vidunderlig utsikt över Menton och Medelhavet. Det är en härlig plats för en vilopaus. Vi har ibland tagit med oss en filt och en god bok hit, och pratar ofta om att det vore härligt att ordna en stor picnic häruppe någon gång. Den som vill fortsätt upp mot högre höjder kan sedan ta stigen upp till Col de Berceau, men vi valde denna gång att fortsätta ner mot Castellar och därifrån över Ciappes ner till Menton igen.

Det kändes väldigt trevligt att avsluta vandringsdagen med en kall öl och några ostron på Bar de Cap. Kombinationen av frilutftsliv, naturupplevelser och civilisation är svårslagen.

Ingrid

20140823_153844_resized20140823_122955_resized

 

 

 

 

 

 

 

 

English20140823_113059_resized version:

Some days ago, instead of swimwear and sandals we chose sportswear and hiking boots. We filled our backpacks with water, coffe and snacks before heading for Plan du Lion, the beautiful plateau in the hills above Menton Garavan.

Read more about the peaks around Menton in my post from last year.

As usual we started along Boulevard de Garavan. Halfway to the Italian border we connected to the well known trail GR52, which by the way starts right here by Garavan railway station and goes all the way to Genèva (read more about the hiking trails on i e www.randoxygene.org and on our page about Hiking).

The path starts with stairs between the winding roads and develops into a quite steep trail. We felt strong and sporty while we worked our way upwards, but was soon reminded of our limitations. We met a couple who came down the trail. They told us that they came all the way from Genèva, they carrie20140823_124308_resizedd a tent and they had been trecking for a month. It was inspiring to hear about their achievments but this time we felt perfectly content with our one-day excursion.

On our way up we passed the small vineyard which we have learnt is cultured by a brotherhood, read more about this (and other vineyards) on the informative blog Riveragrapevine.  We also took the opportunity to take a detour up to Monte Carpano to enjoy the view over Liguria on the other side of the mountain ridge. Unfortunately, we saw that the nice green metal sign ”Sentier Européen” is gone and only the empty pole is left on the hill. Strange, I can not imagine that someone would steel a sign?20140823_130028_resized

From Plan du Lion you have a marvellous view over the Mediterranean and Menton. It is a great spot for a rest. Sometimes, we have brought a blanket and a good book up here, and we often talk about arranging a big picnic on this lovely plateau. When you long for even higher climbs, you can continue up to Col de Berceau, but this time we chose to follow the path to Castellar and from there via Ciappes back down to Menton again.

It was a pleasure to end this lovely hiking day with a cold beer and some oysters at Bar de Cap. The combination of outdoor sports, wild nature and civilization is hard to match.

Ingrid

20140823_162338_resized

 

 

 

Annons