Conad, Latte

There are indeed many stylish charming food stores and markets in Menton, in addition to several good supermarkets. Why look elsewhere for your food? Nonetheless, this text is about something quite different – the not very stylish supermarket Conad in Italian Latte, on the road between Menton and Ventimiglia. The English text continues below after the Swedish version…20140410_102157_resized.

Det finns onekligen en hel del stilfulla charmiga mataffärer och marknader i Menton, förutom flera bra snabbköp . Varför gå över ån efter vatten? Icke desto mindre handlar det här om något helt annat – det inte särskilt stilfulla snabbköpet Conad i italienska Latte, på vägen mellan Menton och Ventimiglia.

Nej, det är nog ingen som har försökt styla Conad i Latte. Ändå har den här affären sin alldeles egen speciella charm. På något sätt är den en blandning mellan lagerliknande diversehandel och strålande delikatessbutik. Det känns mycket osvenskt men är kanske helt normalt här, och det är faktiskt riktigt trevligt.20140419_093829_resized

Utanför själva butiken finns en serveringen som ser trist ut men som nästan alltid är fullsatt, vilket troligen tyder på att den kan vara värd ett besök (och dofterna är inte illa alls). På väg in går man förbi krukor, udda prydnader, litet spridda kläder och diverse husgeråd. Sen tar det sig.

Den välförsedda manuella köttdisken till vänster får det att vattnas i munnen och jag har aldrig blivit missnöjd. Tänk er till exempel en skiva gott kalvkött som sedan steks med litet citron och salvia, mmm! Delikatessdisken bredvid är också enastående lockande med ostar, korvar, färsk pasta och många andra italienska godsaker. På lastpallar intill trängs som kontrast diverse mer eller mindre tillfälliga erbjudanden såsom lågprisviner, olika bakverk, soltorkade tomater, chokladpraliner, konserverad frukt och annat i en outgrundlig sortering och kombination.20140410_103428_resized

Stapelvaror i mängd finns i hyllorna i butikens lika trånga högra del. Här kan du hitta mejerivaror, specerier, konserver, olivoljor och så gott som allt annat som kan tänkas behövas i ett välförsett skafferi. Eftersom det här är Italien finns det dessutom en hel del som jag inte tidigare förstått att jag behöver, men som nu ser oemotståndligt och oumbärligt ut.

Flera hyllor med vin och sprit finns förstås. Starksprit är prisvärt att handla i Italien men det är inte alltid de allra billigaste sorterna, med etiketter som är förvirrande lika dyra välkända märken, smakar riktigt som vi förväntar oss. Bland vinerna kan man hitta pärlor men det gäller naturligtvis endast italienska sorter – och varför inte? Franska viner köper vi i Frankrike. Hittar du en riktigt bra Barolo, Valtellina, Chianti eller vad du nu föredrar, så köp några stycken. Det är inte säkert att lagret räcker så länge.

20140410_104435_resizedLångt in i butiken finns frukt och grönsaker men tyvärr är kvaliteten i den avdelningen varierande, så här är det klokt att improvisera och välja det som råkar vara fräscht just för dagen. Nära kassorna finns faktiskt en fiskdisk, inte stor men det brukar alltid finnas något lockande. Annars finns det också en del frysta varor av olika slag.

Avdelningen för trädgårdsväxter är inte att förglömma. Den hittar du utanför själva butiken. Här finns massor med fina och inte särskilt dyra plantor i olika storlekar. Jag har köpt flera kaktusar, suckulenter och mitt lilla tåliga olivträd här, och sedan brukar jag fylla på med nya kryddväxter och blommande plantor då och då.

Conad är del av en butikskedja men jag har ingen större erfarenhet av andra butiker än denna i Latte. Den är lätt att nå med bil från Frankrike, åk kustvägen mot Ventimiglia i förlängningen av Porte de France från Menton. Det finns gott om (gratis) parkering i källaren under affären. Det går också att komma till Latte med buss från Ponte San Luigi vid övre gränsstationen i Menton eller från Ventimiglia.20140410_103352_resized

Den må se ut som en trist lagerhall men den har blivit en av mina favoritbutiker. Här finns massor med goda italienska matvaror och fina växter, jag blir alltid överraskad av något nytt och dessutom är det öppet dagligen till fram på kvällen. Gränshandel-de-luxe kan man kanske se det som, även om intrycket är allt annat än lyxigt. Det är i alla fall lyxigt att ha det här som variation till alla fina franska mataffärer som finns på andra sidan gränsen.

Läs mer om att handla mat på sidan Shopping och också i Elisabeths härliga inlägg Februari månads njutningar, Marknaden i Careï och Söndagsmarknad i Menton.

Hälsningar från Ingrid

English version:

No, I don’t think anyone has ever tried to style Conad in Latte. Still, this place has its very own special kind of charm. It is like a mixture between a warehouse and a deli. It all is very non-Swedish but perhaps just normal here, and it is really quite nice.

Outside the actual store is a simple-looking cafeteria. Usually it’s crowded which I suppose means that it is worth a visit (and the smell of food is not at all unpleasant). On the way in to the store you pass pots, trinkets, some odd clothes and household uten20140410_103710_resizedsils. Then it improves.

The well-stocked meat counter to the left makes your mouth water, and has never made me disappointed. Imagine a slice of tasty veal to be fried in lemon and sage, mmm! The deli counter is also amazing with cheese, sausages, fresh pasta and many other Italian goodies. As a contrast, right next to this are pallets with more or less occasional offerings of cheap wine, various cakes, sundried tomatoes, chocolate candy, preserved fruit and other stuff in a fathomless assortment and combination.

The right side of the store is equally crowded with dairy products, groceries, canned food, olive oil and almost everything else that you would need in a well-stocked pantry. Since this is Italy, there is also an abundance of other products that I have never before realized that I need, but now find almost irresistible.

20140410_103830_resizedYou find several racks of wine and liquor, of course. Liquor is comparably inexpensive in Italy but the least expensive bottles, with labels looking almost identical to well-known brands, do not always taste as expected. Among the wines you can find really nice ones, but only Italian – and why not? We buy our French wine in France. If you find a good Barolo, Valtellina, Chianti or whatever you prefer, do buy more than one bottle. The stock may not last for long. 

Further in you find fruit and vegetables but unfortunately the quality in this section is arbitrary, and a good idea is to improvise and choose whatever happens to be fresh at the moment. Close to the cash registers there is even a fish counter, not big but usually with nice products. If you prefer something else you can look in the freezer cabinets.

The plant shop must not be forgotten. You find this outside the store. They offer a big variety of nice and affordable plants in different sizes. I have bought several cacti, succulents and my little olive tree in this place, and occasionally I add new herbs and flowers.

Conad is part of a food store chain but I have not really tried any other of their stores, except this one in Latte. You can easily reach it by car from France, drive the coastal road from Menton towards Ventimiglia, and park in the garage under the store (free of charge). It is also possible to go by bus from Menton from Ponte San Luigi by the boarder at the (Italian) end of Boulevard de Garavan, or from Ventimiglia.

It may look like a warehouse but it has become a favorite store. They offer a lot of delicious Italian food and nice plants, I always make new surprising discoveries and they are open every day until late in the evening. Even if the place does not give a luxurious impression, it is still a luxury to have this Italian supermarket as an addition to all the nice French food stores on the other side of the border.

Read more about buying food on the page Shopping and also in Elisabeth’s colorful posts February’s pleasures, The Market in Careï and Sunday Market in Menton.

Regards from Ingrid

Annons