Mentons gamla hamn / The Old Port of Menton

20140422_164254_resizedThe harbors on Côte d’Azur are usually very picturesquely located in front of old medieval towns. Menton’s old port is (of course) one of the prettiest. The English version continues below after the Swedish text…

20140422_164711_resizedHamnarna här nere på Rivieran är i allmänhet väldigt pittoreskt belägna nedanför gamla medeltida stadskärnor. Mentons gamla hamn är (förstås) en av de vackraste.

Vi kan inte skryta med de största och vräkigaste båtarna. Vår gamla hamn är faktiskt riktigt modest. Här trängs riktigt små farkoster med en del litet större, och inte strosar man runt på pirerna för att imponeras av jätte-yachter. Nej, faktum är att Mentons gamla hamn mest liknar en skandinavist småbåtshamn med den stora skillnaden att här på Rivieran smeker nästan alltid ljumma vindar och är glittret från havet nästan alltid azurblått.

20140422_164559_resizedJag gillar att vandra runt i hamnen och titta på alla de olika typer av båtar som ligger här. Det finns vackra och mindre vackra, det finns segelbåtar och motorbåtar, det finns fritidsbåtar och yrkesfarkoster. Jag vet inte hur många aktiva fiskare som egentligen har sin bas här men på förmiddagarna brukar man kunna köpa deras färska fångst.

Fyren ute på piren är ju ett landmärke som syns från stan. Om du promenerar ut till den kan du också på närmare håll betrakta den imponerande höga statyn på motsatta piren. Jag tror att det är Poseidon som fått uppdraget att vakta inloppet till hamnen.

20140422_164133_resizedDe flesta av oss tittar nog för det mesta på hamnen från ovan och fjärran men ta en promenad nere vid båtarna någon gång ibland. Det är riktigt trevligt.

Hälsningar från Ingrid

English version:

Not that we can boast of having the largest and flashiest boats. In fact, our old port is really rather modest. We have a mixture of tiny crafts and some a little bit bigger, so you hardly walk around in order to become impressed by gigantic yachts. No, the old port of Menton is more like an ordinary Scandinavian marina, with the essential difference that on Côte d’Azur the winds are almost always warm and the sea almost always blue.

20140422_164632_resizedI like to stroll around in the harbor to view all the different types of boats that remain in the dock. There are nice ones and less so, there are sailing boats and motor boats, there are leisure boats and professional ones. I don’t now how many fishermen that are actually based here but in the mornings you can often buy their fresh catch.

The lighthouse is a landmark that you see from the town. If you walk out to it, you can also have a closer look at the impressingly tall statue on the opposite pier. I believe that it is Poseidon who have been given the task to watch over the harbor entrance.

Many of us probably use to watch the harbor from above and faraway, but take the opportunity to walk around among the boats, sometime. It is really quite nice.

Regards from Ingrid

20140422_164120_resized

Annons