Citroner & souvenirer / Lemons & Souvenirs

20140416_104310_resizedLemons are the typical symbol of Menton, although of course generally used also in the rest of South France and perhaps even more so in Italy. The English version continues below after the Swedish text…

20140417_100637_resizedCitroner är framförallt symbolen för Menton även om de förstås finns och används flitigt i hela Sydfrankrike och inte minst i Italien. Att just Menton betraktas som citronernas stad beror på det unika subtropiska mikroklimatet som har gjort det möjligt att odla de härliga gula frukterna i stor skala. Idag finns endast en bråkdel av alla tidigare citronodlingar kvar runt Menton men varje privat liten trädgårdsplätt med självaktning odlar fortfarande sina egna frukter.

Att Menton är citronernas stad manifisteras i den årliga Citronfestivalen, Fête du Citron, som inträffar under tre veckor kring månadsskiftet februari-mars, läs mer om det i Elisabeths inlägg. Då fylls festivalområdet i parken les Jardins Biovès av gigantiska 20140416_150957_resizedskulpturer gjorda av olika citrusfrukter och färgstarka karnevalskorteger drar genom staden. En kul idé för att liva upp några gråkalla vinterveckor men litet synd på alla de fina frukterna som mot slutet av festivalperioden sprider en lätt doft av jäst citrus över staden.

Förutom till dessa skulpturer är det ingen hejd på vad citroner kan användas till. Den lokala matkulturen bygger på bland annat på citroner som vanlig smaksättning. Det finns också många matvaror där citroner är en huvudingrediens. Jag tänker på sådant som citronlikör (Limoncello), citronpastis, citronmarmelad, citronkarameller, citronpaj, citronglass och annat.

Sedan förekomm20140414_121037_resizeder citroner i överflöd som dekorationer året om. Se dig omkring när du strosar genom staden nästa gång, och upptäck citroner litet varstans. De finns på husfasader, de finns på krukor, på dukar och alla möjliga andra textilier. Det finns tavlor med citroner, porslin med citroner, brickor med citroner och cocktailpinnar med citroner. Citroner finns på väskor, på handdukar, på kläder och på servetter. Det finns tvålar, parfymer och hudkräm som doftar citron. Och, det finns förstås alldeles riktiga levande citronträd här och där.

Har du tur kan du hitta lokalt odlade citroner på någon av marknaderna i stan (länken går till Elisabeths inlägg). Tyvärr är det inte så många som odlar i kommersiell skala längre men om du hittar en riktig Menton-citron är den ofta litet knubbigt oregelbunden och så söt att den nästan kan ätas som den är. Det sägs att kocken på den berömda stjärnkrogen Mirazur i östra kanten av Menton odlar sina egna citroner i restaurangträdgården för att vara säker på att få tillgång till den äkta lokala varianten.

20140414_085214_resizedCitroner är onekligen ett av naturens underverk. Doften av en nyplockad citron kan få änglarna att sjunga. Ett enkelt fat med några intensivt gula citroner en av de vackraste prydnader jag kan tänka mig. Den enklaste maträtt lyfts av några droppar citron förutom att det, inte minst viktigt, håller skörbjuggen borta.

Det är klart att det syns också i souvenirbutikerna att citroner är populära.

Ingrid

English version:

Menton is named City of Lemons because of its unique subtropical micro climate, which makes it possible to farm the wonderful yellow fruits. Today only a small part is left of the once extensive lemon gardens around Menton. However, every house with some kind of cultivation ambition grows its own lemons.

20140416_121026_resizedMenton manifests its status as the capital of lemons every year in the Lemon Festival, Fête du Citron, during three weeks in February-March, read more about this in Elisabeth’s post. The park les Jardin Biovès is filled with large sculptures made of citrus fruits and carneval vehicles travels around in the city. This is a good idea to make some grey and chily winter weeks a bit brighter but a waste of all the nice fruit which after a while spread a fragrance of matured citrus over our town.

Besides for all these sculptures, there are numerous other ways to use lemons. The local cuisine often use lemons as seasoning. Many dishes have lemons as the main ingredient, eg liqueur (Limoncello), lemon pastis, lemon jam, lemon bon-bons, lemon cake, lemon icecream and more.

Furthermore, lemons are used in all kinds of decorations. Take a look when you walk around in the town and you will see plenty of lemons. They are on the facades of houses, on pots, on table cloths and many other textiles. There are paintings with lemons, pottery with lemons, tablemats with lemons and cocktail sticks with lemons. Lemons can be found on bags, on towels, on clothes and napkins. There are soaps, perfumes and body lotion made with lemon. And of course, there are occasionally real live lemon trees to be found as well.20140414_120844_resized

When lucky you will find locally grown lemons in some of the markets in town. Unfortunately, there are very few commercial lemon farmers left but if you find a real Menton lemon it is usually somewhat plump and almost sweet enough to be eaten as it is. It is said that the chef at the famous restaurant Mirazur in east Menton grows his own lemons in the restaurant garden, to make sure that he will have the real local fruit.

Lemons are indeed one of natures wonders. The scent of a fresh lemon makes the angels sing. A simple plate with some yellow lemons is one of the most beautiful decorations that I can think of. Even the plainest food improves by adding a few drops of lemon juice and, not least important, it protects you from scurvy.

No wonder that the popularity of lemons is also reflected in every little souvenir store.

Ingrid

20140416_134738_resized20140414_114347_resized

Annons