Provencalska tyger / Provencal Textiles

20140205_124954_resizedIt is hard to avoid being charmed by all lovely Provencal textiles. The English text continues below after the Swedish version…

Det är svårt att låta bli att charmeras av alla härliga provencalska tyger. Jag vet att det finns en lång tradition och ett intressant kulturarv bakom alla dessa mönster och färger. Det går att spåra influenser från olika delar av världen och att kartlägga en gedigen hantverkshistoria men just nu nöjer jag mig med att frossa i de moderna varianter som finns idag.

För mig som bara vistas här nere i Sydfrankrike då och då är det en fröjd att omge mig med vackra lokala textilier. Jag antar att de bofasta skulle finna min inredningsstil en smula banal och romantisk, men j20140204_114655_resizedag njuter av att försöka skapa en provencalsk atmosfär.

Det finns ju så många fina tyger att välja bland. Massor av olika färger, kanske framförallt gult, ockra, grönt och violett men också en hel del blått och rött. Mönster med motiv från trakten, till exempel lavendel, solrosor, olivkvistar, cikador, mimosa, blomknoppar och druvklasar. Det finns i metervara, som dukar, handdukar, servetter, stolsdynor och mycket annat. Jag använder det till draperier, kuddar, grytlappar och en hel del mer.

20130503_071541_resizedDet är möjligt att jag tröttnar så småningom men än så länge njuter jag av mina fina tyger här nere på Rivieran, och för all del hemma i Sverige också dit jag tar med mig en och annan färgglad duk med oliver och cikador på.

Hälsningar, Ingrid

20140205_114924_resizedEnglish version:

There is a long tradition and an interesting cultural heritage behind all these patterns and colors. You can trace influence from far away countries and explore a local history of genuine crafts. At the moment, however, I focus on the contemporary varieties that are found in plentiful today.

For me, who only spend a limited time now and then here in south France, it is a real pleasure to use the beautiful local textile. I guess that the permanent inhabitants would regard my style of decoration a bit trivial and romantic, but I do like to try to create a Provencal atmosphere.

There is a wide choice of fabri20140204_115211_resizedcs. Many different colors, perhaps mostly yellow, orange, green and purple but also blue and red. Local motives like lavender, sunflowers, olives, mimosa, cicadas, flower buds and grapes. You can buy it by meter, as napkins, tablecloths, cushions and many other things. I like to use it for curtains, pillows, kitchen towels etc.

Maybe, eventually, I will become blasé but until then I enjoy all my beautiful Provencal textiles here on Côte d’Azur, and by all means also back home in Sweden where I have brought a few colorful tablecloths with olives and cicadas.

Regards, Ingrid

20140204_125257_resized20140205_112906_resized

Annons