Grodlår / Frog Legs / Cuisses de Grenouilles

How hard can it be, really? Yes, my French is not the best but normally I manage to bring home what I intend from the supermarket. However, occasionally I fail entirely which can turn out to be rather interesting! The English version continues below after the Swedish text…

20140208_092923_resizedHur svårt kan det vara, egentligen? Visserligen är min franska inte den bästa men jag brukar kunna få med mig det jag ska från mataffärerna.  Ibland misslyckas jag dock kapitalt, vilket kan visa sig bli ganska intressant!

Vi planerade litet spontant att laga till en fisksoppa. Marknaden och fiskaffären var stängda så jag sprang in på Carrefour mitt i stan. Där finns visserligen ingen fiskdisk med färska varor men en ganska välförsedd frysdisk. Det fick duga för tillfället. Jag hittade några bra fiskar till soppan och letade också efter skaldjur av något slag. Bra, det fanns en påse med styckfrysta skalade stora fina räkor – trodde jag.

20140205_125135_resizedNöjda och glada över mina inköp började vi förbereda middagen. Hmm, räkorna såg ju litet speciella ut. Förklaringen var förstås att de inte alls var räkor utan grodlår, Cuisses de Grenouilles. Det hade jag ju begripit om jag bara hade läst ordentligt på förpackningen och mer än bara överskriften ”sea harvest”. Varför i hela friden kallas för övrigt grodlår ”sea harvest”? Jag har då aldrig hört talas om havsgrodor.

20140205_125054_resizedNåja, grodlår är ju också ätliga och faktiskt en delikatess. Jag har prövat det några gånger på restaurang och tycker att det smakar riktigt bra. Det är klart att vi inte kunde låta dem gå till spillo även om vi aldrig förr hade lagat till dem själva och inte hade en susning om hur man ska göra.  Det var bara att börja leta efter recept.

Vi valde att steka våra grodlår i olivolja med litet citron, mycket persilja och vitlök. Det verkade provencalsk och bra, tänkte vi. Sedan serverade vi dem med nybakat bröd och en fräsch sallad – mache, säsongens stora krasseblad, avokado, valnötter och litet hyvlad parmesan. Tillsammans med ett smakrikt rödvin, Cotes de Duras från Domaine Amblard som Elisabeth & R generöst bidrog med, blev det en riktigt njutbar måltid i alla fall.20140205_234409_resized Ja, det är kanske vanligare att välja ett vitt vin till just grodlår men vi tyckte att vårt val var utmärkt.

Möjligen var det inte sista gången vi serverade grodlår och vem vet vad det kan bli till middag nästa gång jag klantar mig i matbutiken.

Kvack, kvack från Ingrid

English version:

We made a spontaneous plan to cook a fish soup. The market hall and the fish monger were closed which meant that I hurried to Carrefour downtown. They do not offer fresh fish but have a reasonably well stocked frozen food counter. It would have to do, this time. I found a couple of packages of suitable fishes and started to look for other kinds of seafood. Great, there was a bag with nice big peeled shrimps – I thought.

20140205_234251_resizedHappy about my purchase we started to prepare the meal. Hmm, the shrimps looked rather odd. Quite understandable since they were not shrimps at all, but instead frog legs, Cuisses de Grenouilles. This I would have realized if I had only studied the package carefully and read more than the heading “sea harvest”. By the way, why on earth are frog legs called sea harvest? I have never heard of frogs coming from the ocean.

Well, frog legs are edible and indeed a delicacy. I have tried it a few times in restaurants and do find them rather tasty. Of course, we could not waste them even if we had never tried to cook them ourselves before, and really had no clue as to how to prepare them. We started to look for recipes.

We decided to fry our frog legs in olive oil with some lemon, plenty of parsley and garlic. This seemed to be in traditional Provencal style, we thought. We served them with freshly baked bread and a salad – mache, the large cress of the season, avocado20140205_234611_resized, walnuts and sliced parmesan cheese. Together with a nice red wine, Cotes de Duras från Domaine Amblard which Elisabeth & R generously provided, this turned out to be an enjoyable meal. Yes, it may be customary to serve a white wine with frog legs but we found our choice to be excellent.

Maybe this was not the last time we served frog legs and who knows what we will have for dinner the next time I make a mistake in the food store.

Quack, quack from Ingrid

Annons