Ett glas i skuggan av plataner / A Drink in the Shadow of Plane Trees

A square with a café under the shadow of tall plane trees – how very French! The English text continues below after the Swedish version…

20140422_173242_resizedCaféstolar på ett torg i skuggan under höga plataner – det är så väldigt typiskt franskt. De höga träden med sina kamouflagemönstrade stammar och skräpiga löv passar kanske inte allra bäst i en villaträdgård men på ett allmänt torg blir de till perfekta naturliga parasoll.

Vi har våra typiska franska torg även i Menton, förstås. Min favoritplats är nog place Georges Clémenceau mellan saluhallen, rue Saint Michel och rue Trenca, vid den stora karusellen. Här finns några små restauranger, bagerier och caféer. Framförallt finns Brazza café som är en sådan där genuint fransk bar med en tobakshandel, tabac, i ena änden av lokalen.

20140422_105731_resizedFaktum är att riktigt perfekt är dock inte Brazza café, längre. Baren bytte ägare för en tid sedan och den nya ledningen ville väl förmodligen sätta sin egen prägel på stället. Det kan ju också hända att det fanns ett renoveringsbehov men jag saknar på något sätt den tidigare brunmurriga litet tilltufsade inredningen. Nu är väggarna nymålade i ljusa färger och de gamla hyllorna bakom bardisken är utbytta mot nya blanka moderna. Helt och rent men inte riktigt som förut…

Hur som helst, ute på torget under platanerna ser det ut som förr och här är det fortfarande lika härligt att njuta av en kopp kaffe, en sirop-de-menthe-avec-perrier, en kall öl, ett glas friskt vin eller kanske en isad pastis i skuggan under trädkronorna. Det är sällsamt rogivande att sitta och betrakta alla som flanerar förbi på gågatan. Turister, affärsfolk, hantverkare och hemmafruar passerar i en strid blandad ström. Jag brukar roa mig med att gissa vart de är på väg och vad de har för ärenden – och ingen korrigerar mig så fantasin får flöda fritt.20140422_105814_resized

Den som har bråttom och bara vill ha en snabb café noir häller lämpligen i sig den stående vid bardisken, det kan också vara trevligt. När man slår sig ner vid borden ska man ha gott om tid. Det är i själva verket välgörande för en lätt stressad nordbo att anpassa sig till den sydfranska lugnare takten. Det tar förmodligen ett litet tag innnan servitrisen hinner till just ditt bord, så passa på att njuta av miljön och stämningen så länge. Det går antagligen ganska fort att få det du beställt men drick nu inte upp allt på en gång utan ta en klunk då och då medan du förundras över hur behagligt det är att sitta i den ljumma Medelhavsvinden. Bli sedan inte irriterad om du får vänta på notan, det är som det ska vara och du får tillfälle att vila benen litet till. Tiden springer faktiskt inte ifrån dig utan livet pågå här och nu!

20140422_170716_resizedPå ett café under plataner vid place Georges Clémenceau och andra liknande ställen kan du finna en oas när du är törstig, behöver en paus, vill sammanstråla med dina vänner eller kanske äta en enkel matbit. Det är trevligt och opretentiöst. Det är en av hörnstenarna i livet vid Medelhavet.

Hälsningar, Ingrid

English version:

The tall plane trees with their camouflage patterned trunks and littering leaves may not be the best choice for a private garden but on a public square they become perfect natural parasols. We have our typical French squares in Menton, as well. My favorite is probably place Georges Clémenceau between the market hall, rue Saint Michel and rue Trenca, by the big carousel. Here you find a couple of small restaurants, bakeries and cafés. One of them is Brazza café in its very French style with a tobacco shop, tabac, in one corner of the bar.

20140422_105754_resizedTo tell you the truth, Brazza café is not as perfect as it once was. A new owner came in charge some time ago, and probably wanted to make a difference. There may have been a real need for renovation but I kind of miss the old drab brown scruffy interior. Today, the walls are re-painted in a light color and the racks behind the counter are replaced by brand new ones. Proper and clean, but not quite the same as it used to be…

However, outside on the square under the plane trees everything looks as before and it is as lovely as ever to enjoy a cup of coffee, a sirop-de-menthe-avec-perrier, a cold beer, a glass of fresh wine or perhaps an iced pastis in the shade by the trees. It is utterly restful to sit and watch everyone passing by on the pedestrian street. There are tourists, business people, craftsmen and housewives in a continuous flow. Sometimes, I amuse myself by guessing where they all are headed and why – and since no one can correct me, my fantasy has no limits.

Those of you who are in a hurry and just want a quick café noir are advised to take this standing by the bar counter, which can be very nice. When you seat yourself by the tables, you need plenty of time. In fact, it is rather beneficial for a somewhat stressed Scandinavian to adjust to the calmer pace of South France. It will probably take some time before the waitress comes to attend you, so take the opportunity to enjoy the environment and the atmosphere. You may be served you order without delay but make sure not to drink it all at once, and instead take small sips while you appreciate the warm Mediterranean climate. Don’t become irritated when you have to wait for your bill, it is all right and gives you a chance to rest your legs a little longer. Time does not pass you by, you live your life here and now!

In a café under the plane trees on place Georges Clémenceau and other similar places you will find a haven whenever you are thirsty, need a rest, want to meet your friends or perhaps want something light to eat. It is pleasant and unpretentious. It is one of the cornerstones of life by the Mediterranean.

Regards, Ingrid

Annons