Vandring bland blommor och getter / Hiking Among Flowers and Goats

Yesterday was sunny and warm in Menton. Longing for a hike in the mountains, we decided to skip the planned ski trip to Auron and instead head for the hills above our beautiful town. The English version continues below after the Swedish text…20140409_161748_resized

Igår var det strålande sol och varmare än på länge här i Menton. Utsvultna på bergsvandringar fick det oss att hoppa över den planerade skiddagen i Auron och i stället ge oss upp i bergen ovanför vår vackra stad. Vi satsade på en rejäl tur och traskade iväg upp förbi Castellar mot Pointe de la Penna, den spetsiga toppen som syns uppe i Fossan-dalen. Det är verkligen underbart uppe på bergsstigarna så här års. Fåglarna kvittrar och till och med göken gal. Det finns fortfarande massor med vårblommor. En mängd olika buskar och träd blommar med vita kaskader. Solen värmer så där alldeles lagom.

20140409_114242_resizedDen branta sidan på Pointe de la Penna ser nästan omöjlig ut men det är faktiskt en fullt rimlig väg även för en sådan som jag, med svår höjdskräck. Stigen snirklar sig i sicksack och blir därför inte så farligt brant.

En bit upp på berget mötte vi en herde med sina vallhundar och hjord av getter och får. Det är ganska vanligt längs vandringsvägarna och denna hjord var riktigt stor. Dessutom fanns det nu många små söta killingar. Det är inte utan att jag började fantisera om all god getost man kan hitta härnere, läs Elisabeths inlägg om ”den goda geten” för mer aptitretande inspiration.

20140409_121639_resizedSvettiga och varma kom vi upp till höjden bredvid kapellet St Bernard och den fina picnic-platsen som finns där ca 750 möh. Matsäckslunchen blev extra smaklig med den hisnande utsikten ut över Menton och havet i bakgrunden.

Nu var ju vår plan egentligen att ta oss tillbaka hem igen men vi kände oss så vederkvickade av matrasten, och vädret var ju så underbart, att vi bestämde oss för att vandra vidare upp till Col de Berceau. Dit upp har vi gått flera gånger nerifrån Menton och det var trevligt att ta vägen dit från andra hållet för ovanlighetens skull.

Vägen upp till passet är också fantastiskt vacker, bl a förbi ruinerna av gamla Castellar och längs en stig kantad av blommande träd. Passet ligger sedan på ca 1070 möh och bjuder förstås också på en vidunderlig utsikt.

20140409_131511_resizedNog var vi litet möra i benen när vi så småningom hade tagit oss ner för den branta och steniga stigen från passet, förbi Castellar igen och ner genom Fossan-dalen hem till Menton. Det blev en längre tur än vi hade tänkt oss, totalt ungefär 18 km, men det var mödan värt. Jag måste dock erkänna att idag har jag litet träningsverk här och där…

Ingrid

20140409_101837_resizedEnglish version:

We set out for a serious tour and walked past Castellar towards Pointe de la Penna, the sharp peak that you can see up in the Fossan valley. It is really nice in the mountains this time of year. Birds sing, even the cuckoo could be heard. There are still lots of spring flowers in bloom. Several bushes and trees have cascades of white flowers. The sun is comfortably warm.

The steep side of Pointe de la Penna may look almost impossible to climb but it is actually quite doable also for someone with my fear of heights. The trail goes in zig-zag and is thus not terribly steep.

20140409_113047_resizedHalfway up the mountain we met a shepherd with his sheepdogs and herd of goats and sheep. This we do rather often and his herd was really numerous. There were even quite a few sweet little goat kids. I could not help thinking of all the delicious goat cheese that you get around here, read more about this in Elisabeth’s post ”The Good Goat”.

Sweaty and warm we reached the hill close to the chapel St Bernard and the lovely picnic area that is arranged there on approximately 750 masl. Our lunch tasted really good with the view over Menton and the sea as background.

Our plan was originally to return home to Menton from here, but we felt energized by our lunch and the weather was really nice so we decided to continue up to Col de Berceau. We have hiked up to this col several times from Menton and thought it would be nice to come the other way, for a change.

20140409_134338_resizedThe trail up to the col is also stunningly beautiful, for example past the ruins of old Castellar and along trees is full bloom. The col is on approximately 1070 masl and offers another terrific view over the Mediterranean and the coastline.

Yes, our legs were a bit heavy when we had walked down the steep and stony trail from the col, had passed Castellar again and come down to Menton through the Fossan valley. However, it was worth the effort. I must admit, though, that my muscles are a bit sore today…

Ingrid

 

 

 

 

 

 

Annons