Min franska frukost / My French Breakfast

20140205_093048_resizedOf course, I don’t actually know what the French in general eat for breakfast (if they eat, at all). The English version continues below after the Swedish text…

Det är klart att jag inte vet vad franska folket i allmänhet verkligen äter till frukost (om de alls äter). Jag har aldrig levt i någon fransk familj och har inte någon bra uppfattning om deras typiska morgonvanor. Min bild av ”Den Franska Frukosten” grundar sig på högst personliga ungdomliga erfarenheter från enklare franska hotell. Den bilden har jag nu överfört till mina egna frukostvanor när jag är på Rivieran.

20140205_092937_resizedHemma i Sverige är jag ganska präktig, måste jag erkänna. Det blir ofta en stor kopp te med fullkornsbröd eller kanhända gröt till frukost. Kanske litet ost eller leverpastej som pålägg, möjligen ett ägg och litet frukt därtill. På det hela taget rejält, fiberrikt och sunt, med andra ord. Socialstyrelsen bör vara nöjd.

Av någon anledning får jag en längtan efter något annat när jag kommer till Sydfrankrike. Det är svårt att förklara varför men det kanske har med dofterna och ljuset att göra, eller möjligen med mina egna romantiska föreställningar om att leva franskt.  Jag väljer en betydligt mindre präktig frukost.

20140205_162556_resizedTill att börja med vill jag ha café au lait, dvs starkt kaffe blandat med en riklig portion varm skummad mjölk. Mjölken ska helst vara av den behandlade typen med lång hållbarhet. Ja, många påpekar för mig att färsk mjölk är bättre och godare men nu råkar min ursprungliga erfarenhet av franskt morgonkaffe vara just med den hållbarhetsbehandlade mjölken. Det är djupt rotat och så ska det smaka, tycker jag förändringsobenäget. Kaffet är allra bäst i en vid keramikskål (som jag sett på film att fransmännen ibland använder och därmed okritiskt inbillar mig är genuint, på något sätt).

Sen är det ju en fröjd att kunna gå ner till något av alla bagerierna i stan och köpa färsk baguette. Här har dock faktiskt min smak utvecklats med åren. Den va20140205_162445_resizednliga standard-baguetten är litet tråkigare än varianterna bakade med surdeg (levain). Jag väljer numera allra helst brödet som kallas Une Grand Siècle (ja, verkligen ”une” därför att ordet ”baguette” är underförstått, har en vänlig bagare förklarat för mig). Med ost, helst Comté, och citrusmarmelad blir det härliga smörgåsar till kaffet. Marmeladen gör jag (präktigt nog) ofta själv, se inlägget om Mandariner.

I min värld är detta den perfekta franska frukosten och speciellt härligt är det förstås när jag kan äta den ute på terrassen och njuta av morgonsolen över pinjeträden. Som en extra liten guldkant händer det också någon gång ibland att jag lägger till en croissant eller pain au chocolat men då behövs det en rejäl vandringstur efteråt för att göra av med all extra energi (och ser man på, där kom präktigheten fram igen).

Godmorgon från Ingrid

20140208_121622_resized_1English version:

I have never lived in a French family and I have no real understanding of their morning habits. My picture of “The French Breakfast” is based on early personal experiences from not very fancy French hotels. This picture has formed my own breakfast habits on Cöte d’Azur.

When at home in Sweden, I am a rather sensibel person. I often have tea with whole grain bread or maybe porridge for breakfast. Perhaps a slice of cheese on top, possibly an egg and some fruit in addition. In other words, healthy and filled with fibers and vitamines.

For some reason I long for something different when I come to South France. It is hard to explain why but maybe it has to do with the local fragrance and the light, or perhaps with my own romantic ambitions to live in a French way. I choose a less sensibel breakfast.

To start with, it has to be Café au Lait, ie strong coffee with lots of warm whipped milk. And the milk is preferably the long-last type. Yes, some say that fresh milk is a better choice but my original impressions of French morning coffee happen to be with the long-last milk. That is the way it should taste, in my rather change adverse opinion. The coffee is best in wide ceramic bowls (like the ones I have seen French people use in movies, which makes me uncritically believe this is a genuine thing).

Moreover, it is a pleasure to be able to buy a freshly baked baguette from one of the bakeries downtown.  When it comes to bread, however, my taste has developed during the years. I find the plain white baguette somewhat uninteresting and like the ones with sourdough (levain) better. My favorite is Une Grand Siècle (yes, in fact “une” since the word “baguette” is implicitly there, a helpful baker once explained to me). With cheese, preferably Comté, and citrus jam this will be a delicious combination with the coffee. Sometimes I make the jam myself, see the post about Tangerines.

In my world, when in Menton, this is the perfect French breakfast and I enjoy it even more when I can eat it outside on my terrace while watching the morning sun over the pine trees. As an extra treat I also occasionally add a croissant or a pain au chocolat, but then I need a long hike afterwards to burn all surplus energy (and voilà, suddenly my sensibel side pops up, again).

Good Morning from Ingrid

Annons