199 Café & Brasserie, Roquebrune

Some time ago I had lunch with friends at 199 Café & Brasserie in downtown Roquebrune. This is a place to recommend when you look for genuin French food in a homey atmosphere with some patina. The English version continues below…

Häromsistens åt jag lunch med goda vänner på 199 Café & Brasser20140203_145601_resizedie mitt inne i Roquebrunes charmiga och intensiva ”moderna” stadskärna. Elisabeth har rekommenderat denna restaurang redan tidigare och nu äntligen tog vi oss också dit. Det är ett ställe som passar dig som uppskattar genuin fransk mat i folklig miljö med viss patina. Läs mer på sidan Restauranger där Elisabeth har skrivit om brasseriet.

Det var fullt inne i restaurangen när vi kom strax efter klockan halv ett men vi hade tur och fick ett bord för fyra långt inne i matsalen. Det fanns en välförsedd meny och därutöver ett par ”dagens”. Servicen var snabb och gemytlig, precis vad vi önskade oss och vi kände oss omedelbart välkomna och nöjda.20140203_130038_resized

Vi valde klassisk entrecote (dagens) respektive en sallad med diverse ankprodukter, till exempel fois gras (lever), rökt bröst och gésier (muskelmage). Båda valen var utmärkta, allt var gott, rikligt och vällagat.

Eftersom vi hade gott om tid, och promenerade från Menton fram och tillbaka till restaurangen, unnade vi oss också dessert. Det blev en Grand Café dvs en liten bricka med en kopp espresso och ett antal små delikata sötsaker. Inte illa alls!

Uppmuntra20140203_132023_resizedde av allt detta goda inledde vi en diskussion om provencalsk marc (Frankrikes motsvarighet till grappa) med den trevlige mannen vid grannbordet. Hans högst personliga bestämda åsikt var att bäst marc görs i Bourgogne medan den främsta i Provence kommer från Garlaban ovanför Marseiile. Vi kände oss manade att pröva en liten skvätt av den garlabanska, den var riktigt god och säkert välgörande för matsmältningen. Det var dessutom kul att få höra hans synpunkter eftersom vi vet av erfarenhet att marc (precis som grappa) också kan smaka riktigt ruskigt illa när den är av sämre kvalitet.

Efter en härlig lunch i trevlig miljö promenerade vi strandpromenaden 20140203_135903_resizedlängs havet tillbaka till Menton. Livet kan sannerligen vara hårdare!

Hälsningar från Ingrid

English version:

Elisabeth has recommended this brasserie before. At last I also got around to visit the place. Read more about Brasserie 199 on our page Restaurants where Elisabeth some time ago wrote about this restaurant.

The brasserie was crowded when we arrived shortly after 12.30 but we were lucky to get a table for four at the rear end of the restaurant. The meny was long and we were also offered a couple of specials-of-the-20140203_131958_resizedday. The servants were attentive and pleasant, and we immediately felt at ease.

We chose a classical entrecote and a salad with an assortment of duck products, such as fois gras (liver), smoke brest and gésier (gizzard). Both choises were excellent. Since we had plenty of time, and went on foot to and from the restaurant from Menton, we also treated ourselves with dessert. We had Grand Café, i.e. a small tray with a cup of espresso plus a number of sweets. Not bad at all!

Being in good mood we started to discuss Provencal marc (the French version of grappa) with the nice man sitting at the table beside us. He argued that in his opinion the best marc i France comes from Bourgogne while the best in Provence comes from Garlaban north of Marseille. Of course, this inspired us to try some of the Garlaban marc and it was indeed quite good, and probably beneficial for our digestion. We appreciated sharing his opinions since we know by experience that low quality marc (as well as grappa) can be terribly nasty.

After this nice lunch we walked along the seaside back to Menton. Life could indeed be much worse!

Regards from Ingrid

 

Annons