Mandariner / Tangerines

20140129_134717_resizedRight now in the beginning of the year, the tangerines in Menton are at their best. The English text continues below after the Swedish version….

Så här under början av året är mandarinerna i Menton som allra bäst. De är fullmogna, saftiga och ljuvligt doftande. Det gäller ju för övrigt många av våra citrusfrukter. Det är onekligen passande att Citronfestivalen just har ägt rum, läs Elisabeths inlägg.

Vi har ett mandarinträd alldeles utanför vår terrass och tar gärna några frukter då och då (tack så mycket för det, kära grannar G & A!). De smakar verkligen härligt alldeles nyplockade och doftar så väldigt mycket mer än de förädlade och ofta långväga transporterade som vi vanligtvis hittar i butikerna. Visserligen är de fullproppade med kärnor, men vad gör väl det när de är så goda.

20140129_101653_resizedNär skörden är riklig, som den nästan alltid är, gör jag ibland marmelad på frukten. Det är en bra sysselsättning en regnig dag, som vi ju tyvärr har haft några stycken av åtminstone i början av denna vår. Det blir härligt till frukost och passar också bra till foie gras, dvs gås- eller anklever.

Det brukar bli ett par burkar marmelad vid varje kok. Jag gör den med enbart frukt och socker utan andra tillsatser, ca 1 del fruktmassa och 2/3 del socker (mer socker om du föredrar sötare smak). Det som tar tid är förstås att peta bort alla kärnor och sedan ska skalen skäras ganska tunt. Jag kokar marmeladen i drygt 15 minuter, fyller väl rengjorda glasburkar ända upp till kanten och skruvar åt ordentligt. Den håller sedan bra i kylskåp i många månader 20140129_112336_resizedäven utan konserveringsmedel. När vi åker härifrån och kanske behöver lämna kvar en halvfull burk häller jag för säkerhets skull en aning rom, whisky eller annan spritdryck på ytan för att marmeladen ska hålla sig utan att mögla till nästa gång vi kommer hit.

När mandariner är så här saftiga och fina är det en bra idé att också göra ”Mandarincello” det vill säga likör på samma sätt som man gör Limoncello. Om man inte vill åderlåta grannens träd, eller har lyckan att ha ett eget, fungerar det ju förstås bra med köpta frukter också. Titta på receptet som finns i inlägget Limoncello. Med mandariner kan man ta med hela skalen, även det vita, vilket gör det ännu enklare.20140129_102438_resized

Söta hälsningar från Ingrid

English version:

The Tangerines are now ripe, juicy and smell deliciously. The same applies to many citrus fruits. No wonder that we just recently had the Lemon Festival, read Elisabeth’s post.

A tangerine tree grows just outside our terrace and we like to pick a few fruits now and then (thank you very much, dear neighbors G & A!). They taste lovely right from the tree and their aroma is truly wonderful . Yes, they are full of seeds, but that doesn’t matter when the taste is so good.

When the harvest is plentiful, which it usually is, I sometimes make some jam from the fruits. It is a nice activity on a rainy day, which unfortunately we have had many early this year. It tastes good for breakfast and also with foie gras.

I make the jam from fruit and sugar, with no other additives. I use approximately 1 part fine cut fruit and 2/3 part sugar (more sugar if you want a sweeter jam). It takes some time to remove all the seeds and to cut the tangerines in small pieces. Usually I cook the jam for at least 15 minutes, then fill clean glass jars all the way up and close carefully. This way the jam keeps well in the fridge for many months even without preservatives. If we have to leave a half empty jar when we go away, I pour a little whisky, rum or other liqour on top to make sure that the jam20140131_093213_resized will keep without becoming mouldy until next time we arrive.

When the tangerines are juicy and fine it may also be a good idea to make ”Tangerinecello”, i.e. liqueur according to the same method as Limoncello. If you don’t want to push your neighbor’s generosity too far, and not are the lucky owner of your own tree, it is perfectly fine to buy the fruit in the market. Look at the recipe in the post Limoncello. When using tangerines you can include the entire peel, also the white part, which facilitates the procedure.

Sweet regards from Ingrid

Annons