Sol & hagel på Cime de Baudon / Sun & Hail on Cime de Baudon

20140128_082650_resizedSkor, det gillar jag. Jag har ganska många vackra och nätta exemplar i min samling men de skor som verkligen ger mig en kick av vällust är mina vandringskängor. De sitter som en handske, är bekväma timme efter timme i oländig terräng och varje gång jag sätter fötterna i dem så vet jag att en härlig vandring väntar.

I really like shoes. There are quite a few fashionable and beautiful ones in my collection but my absolute favourites are my hiking boots. They make me feel good, they fit like a glove and they are comfortable for hours on rough trails. When I put them on I know that a nice long wallk lies ahead. The English text continues below…

20140128_093547_resizedIgår tog jag mina vandringskängor på mig, min vandringskamrat med mig och styrde bilen från Menton upp förbi St Agnes till Col de Madone. Passet ligger norr om Gorbio längs den lilla vägen mot Peille och det finns bra möjlighet till parkering där vandringsleden från Gorbio upp mot Cime de Baudon korsar vägen.

Just Cime de Baudon var första målet för vår hurtfriska vandring. Redan i början syns toppen rakt upp mellan träden och det är inte utan att det känns som en rätt stor utmaning att ta sig dit. Det är en ganska brant snirklande stenig stig upp dit, med hisnande utsikt ut över bukten med Nice flygplats och bergen ovanför. Vi traskade hur som helst förstås spänstigt och oförtrutet på medan vi njöt av vyerna och den friska luften.

20140128_101742_resizedUppe på toppen 1264 meter över havet finns ett cylindriskt monument som passar utmärkt att duka upp sin lilla matsäck på. Panoramautsikten i 360 grader är oslagbar och värd varenda svettdroppe. Vi tittade ut över Medelhavet, hela franska Rivieran fram mot Esterelbergen bortom Cannes, en mängd små bergsbyar ovanför Nice, norröver snöklädda alper och långt österut längs italienska kusten.

Vi gladde oss åt vyerna, solen och värmen ända tills ett elakt grått moln stannade just över oss och det började hagla. Nåja, hagel är bättre än regn eftersom man kan skaka av sig det, försökte vi trösta oss med, men det var ju inte vad vi hade tänkt oss, att få vandra i vita drivor.

20140128_101508_resizedFrån Cime de Baudon gick vi ner åt andra hållet mot St Agnes. Det är också en vacker väg, ibland går den mellan karga stenblock och ibland i lummig skog. Man får se upp i de branta partierna, speciellt när det ligger hagel på stigen.

Efter drygt tre timmars vandring kände vi oss förtjänta av en god lunch. En sådan fick vi också i värmen av en sprakande brasa på restaurang St Yves i St Agnes. Både kaningrytan och delikatess-tallriken var utmärkta.

20140128_120427_resizedMätta och belåtna gick vi tillbaka till bilen, den här gången längs den beskedligare stigen över Col de Bausson och sedan längs vägen. Solen sken igen, rosmarinbuskarna blommade i vägkanten och vi var på strålande gott humör när vi nådde bilen. Fötterna mådde också fortfarande strålande gott i de utmärkta kängorna.

Hälsningar från Ingrid

English version:

Yesterday I took my hiking boots and my hiking companion with me in the car up past St Agnes to Col de Madone. The pass lies north of Gorbio along the small road to Peille and has a good parking spot just where the trail from Gorbio towards Cime de Baudon crosses the road.

20140128_095900_resizedCime de Baudon was our first goal on our tour this day. The peak can be seen through the trees already from the start and it feels like a small challenge to head towards the top. The view over Nice Airport is amazing and we walked ahead enjoying the fresh air and nature.

On the peak 1264 meters above sea level there is a cylindrical monument that is a perfect table for a small picnic. The panoramic 360 degrees view is absolutely marvellous and worth the effort climbing up. We looked out over the sea, all the way along Côte d’Azur towards the Esterel mountains behind Cannes, many small villages above Nice, snow covered alps up north and far along the beautiful Italian coast.

20140128_110456_resizedWe enjoyed the sun and the warm weather until a nasty little grey cloud fixed itself exactly above us and started to hail. Well, better than rain, we thought, since you can shake the hail from your clothes, However, we had certainly not planned a walk through a white winter landscape.

From Cime de Baudon we walked down towards St Agnes. This is also a beautiful trail, sometimes among grey rocks and sometimes through lush forest. You have to be careful along the steep stony trails especially on a day like this with hail on the ground.

20140128_112725_resizedAfter well over 3 hours hiking we longed for a nice lunch, and that was also what we were served at restaurant St Yves in St Agnes, in the warmth by the fireside. Both the rabbit stew and the assiette with assorted delicacies were excellent.

With renewed energy we walked back to our car, this time on the less demanding trail over Col de Bausson and then along the road. The sun was shining again, the rosemary bushes beside the road were in bloom and we reached the car in very good spirit. Our feet in their splendid hiking boots were also in good shape.

Regards from Ingrid

20140128_104854_resized20140128_140200_resized

Annons