Novello , Årets italienska skörd / this Year’s Italian Harvest

IMG_5554Så här års ligger Italien lite före Frankrike när det gäller den nya skörden, Novello. På marknaden i Ventimiglia hittar vi den nypressade oljan. Den är alldeles grön till färgen och smakar underbart av nöt, gräs och peppar…med en liten bitter eftersmak. Jag älskar att få smaka de olika sorterna, som serveras i sked…helst vill säljaren att man smakar oljan med bröd, men för mig passar det bäst att ta en klunk och njuta på samma sätt som för vin.                IMG_5556Det nya italienska vinet har också precis nått vinbutikerna. Det är milt och en aning sött men med viss strävhet.

IMG_5555Vill man fortsätta avnjuta höstens delikatesser så finns det färsk Karl Johan svamp som säljs på marknaden i olika kvaliteter. Vi avnjuter den högsta kvaliteten helt rå i tunna skivor med en aning Fleur de Sel och årets olivolja. Gott är också att servera svampen med nygjorda pastakuddar.                    IMG_5552De färska nötterna har också kommit! Hasselnötter, Valnötter och Mandlar. Alla alldeles nyss fallna från traktens träd att avnjutas som aperitif eller som tillbehör till en god sallad eller en god bit lagrad ost.                        Ytterligare en delikatess är tryffeln. Den brukar ligga vackert upplagd under ett glaslock hos handlaren. Han lyfter på locket och då frigörs den sagolika doften. Har man möjlighet ska man välja den vita tryffeln…Den finns just nu till lägre pris än i fjol…men man räknar inte med att det priset ska stå sig till Jul. IMG_5553Min brors speciallitet är att lägga råa ägg i en glasskål och lägga med en bit tryffel. Lägg på ett lock, dock inte helt tättslutande.  Nästföljande dag gör man den mest sagolika omelett av äggen eftersom de då dragit till sig smaken från tryffeln….ännu bättre är att skiva ne tryffel i omeletten….godare kan det inte bli! Hos oss är det dessutom den viktigaste rätten på Julbordet!                                                                                                                                   Hälsar Elisabeth

English Version:                                                                                                                    

This time of year, Italy is a little ahead of France in terms of the new harvest, Novello. On the market in Ventimiglia, we find newly pressed oil.  It is quite green in color with a wonderful taste of nuts, grass and pepper … with a slight bitter aftertaste. I love to taste the different varieties, served with a spoon … ideally the sellerwants one to taste the oil with bread, but I prefer to take a sip and enjoy it in the same way as wine.

The new Italian wine has also just reached the wine stores. It is mild and slightly sweet but with some astringency.
If you want to continue enjoying the autumn delicacies, there are fresh Karl Johan mushrooms sold in the market in different grades. We enjoy the highest quality, raw in thin slices with a little Fleur de Sel and olive oil. It is also good to serve the mushrooms with fresh pasta pillows.            
Fresh nuts have also arrived! Hazelnuts, Walnuts and Almonds.  All quite fresh to be enjoyed as an aperitif or as an accompaniment to a good salad or a piece of good aged cheese.
 
Another delicacy is the truffle. It is usually stored under a glass cover. When the merchant lifts the lid the fragrance is released. If you have the opportunity, one should choose the white truffle … It’s available right now at a lower price than last year … but it is not expected that the price will hold for Christmas.
 
My brother’s specialty is to put raw eggs in a glass bowl and add a piece of truffle, putting on a lid; yet not tightly.  The next day one can make the most fabulous omelet with eggs that have absorbed the taste of truffles….  better yet is to slice the truffle in the omelet …. It does not get much tastier!  It is furthermore the most important dish on our Christmas table!
 
Greetings,
Elisabeth

 

Annons