Höstblommor på Rivieran / Autumn Flowers on Côte d’Azur

20131109_152408_resizedAutumn has taken its grip on Scandinavia with frosty nights, storms and rain. Most leaves have fallen from the trees and the flowers have withered. This time of year it is a blessing for both body and soul to come to south France. The English version continues below after the Swedish text…

Uppe i Skandinavien har hösten kommit med frostnätter, stormar och ruskväder. De flesta löv har trillat ner och sommarens blommor har vissnat. Nu är det välgörande för både själ och kropp att komma ner till Sydfrankrike.

Vi botaniskt svält20131109_150154_resizedfödda nordeuropéer njuter förstås extra mycket av alla blommor som fortfarande prunkar här på Rivieran. Det är alltid fantastiskt att promenera längs Boulevard de Garavan och kontrasten mot svenska hösten gör det alldeles extra härligt så här års.20131109_150557_resized

Än har jag inte lärt mig namnen på alla växter här nere men uppskattar dem lika mycket ändå. Det finns alltid blommande Bougainville, när på året jag än är här. Desutom finns fortfarande många andra fantastiska blommor i många olika färger och former. Någon gång kommer jag säkert att lära mig vad de heter också…

20131110_172745_resizedUtbudet av trädgårdsplantor och krukväxter varierar förstås med årstiden även här, men det är ju så trevligt att året runt kunna ha frodiga blommor ute på terrassen. Jag köper alltid några nya vackra plantor när jag kommer hit, ibland överlever de till nästa gång jag kommer och annars får jag skaffa nya. Just nu finns det fina cyklamen i olika färger och storlek. Den blomman brukar sedan vara speciellt populär som juldekoration här nere på Rivieran. Det känns exotiskt för en nordbo.

Nåja, än är det långt till jul (även om det sedan länge säljs julpynt i en del affärer nere på stan). Julstämning är det sista jag söker just nu. Jag har kommer ner hit till Medelhavet för att skjuta upp vinterstarten och för att njuta av solen och sensommarvärmen – livet är härligt bland alla höstblommor!

Hälsningar, Ingrid

English:20131109_164040_resized

A botanically starving North European really appreciates the lush flowers that still are in bloom down on Côte d’Azur. It is always a pleasure to walk along Boulevard de Garavan, and the contrast to our Swedish autumn makes it even more so this time of year.

I still have not learnt the names of all the flowers in this area but I enjoy them, nevertheless. All around the year I find Bougainvillea in bloom. Now in November we still have many other lovely flowers in different colors and shapes, as well.

Of course, the selection of garden plants and flowers varies around the year also in Menton, but it is really nice to be able to keep thriving flowers outdoors on the terrace all year around. I always buy a few new pretty ones when I arrive, sometimes they su20131109_151058_resizedrvive until my next visit and when they don’t, I easily replace them. Right now I find beautiful cyclamen in many colors and sizes. Later on, this flower will be popular in Christmas decorations here on Côte d’Azur. That is quite exotic for a Scandinavian.

Well, Christmas is still far away (even if some shops downtown since long sell Christmas decorations). Christmas spirit is absolutely nothing I look for right now. I have travelled south to the Mediterranean to postpone the start of winter and to enjoy the sun and the late summer heat – life is fine among all the autumn flowers!

Regards, Ingrid

Annons