Gorbio

Inte har ni väl tröttnat på gamla vackra medeltidsstäder? Det finns ju många här kring Medelhavet och jag har hört nån som sa att ”har man sett en så har man sett alla”. Inget kan vara mer fel! Varje liten stad har sin särart och det finns oändligt mycket nytt att upptäcka.

You are not tired of old medieval villages, are you? They are found in plenty around the Mediterranean and I heard someone say that ”when you have seen one, you have seen them all”. Not correct! 20130910_100825_resizedEach little old town has its own character and there is an endless amount of  things to explore. The English version continues below after the Swedish text…

Ett av många trevliga utflyktsmål för oss Mentonbor är den lilla charmiga byn Gorbio som ligger ca 12 km nordväst om Menton, och ungefär lika långt nordost om Monaco. Man kan se byn på en bergskant ovanför motorvägen A8, den ligger på ungefär 360 meters höjd och har drygt elvahundra invånare.

Visst finns det många andra fina gamla stadskärnor i byarna i Alpes-Maritimes men det som utmärker just Gorbio är att även den medeltida delen av byn verkar vara bebodd av folk som lever sitt vardagsliv i de vackra gamla husen. Det är inte alls lika ”turistifierat” som exempelvis Ezes gamla stad.20130910_101909_resized

Utan att vara särskilt kunnig tycker jag mig känna igen fiskformen från de gamla städerna i bl a Toscana. Det finns en enda ingång, vid fiskens stjärtfena, och fortet ligger strategiskt placerat på klippkanten vid fiskens mun. Det måste ha varit ett bra sätt att så gott det går skydda sig mot invaderingsförsök.

Torget framför den gamla stadsporten är också trevligt. Där finns ett par restauranger, varav den ena sägs ha varit miljön i en av Celine Dions musikvideor – jag har dock inte kunnat verifierat sanningshalten i det ryktet. Här finns också den berömda gamla och fortfarande livskraftiga almen som planterades år 1713. En sevärdhet!20130910_102132_resized

Vandringsleden GR51 passerar förbi Gorbio och det finns många bra turer som utgår härifrån, till exempel bort till Saint Agnes, upp till Cime de Baudon, längs ”Rivierans balkong” förbi La Turbi och Eze eller över kullarna ner till Roquebrune Village. Den som är vandringssugen kan ta morgonbussen upp från Gare Routière i Menton och traska någon av alla vägarna ner till stan igen (eller till någon annan by för att ta en buss tillbaka).

Hälsningar från Ingrid

English version:

One of many nice places to visit from Menton is the charming little village of Gorbio, situated appr 12 km north west of Menton and about the same distance north east of Monaco. You can see the village on a cliff above the highway A8, 360 meters above sea level and with a little over eleven hundred inhabitants.

20130910_103824_resizedWhat I find distinguishes Gorbio from many of all the other charming old towns in Alpes-Maritimes, is that people obviously inhabit the lovey old medieval houses and spend their lives there. It is not at all as “touristic” as for example the old town of Eze.

Maybe I am ignorant, but I believe that I recognize the fish shaped outline from the old villages in for example Toscana. There is only one entrance to the old town, from the ”tail” of the fish, and the fortress is strategically placed on the cliff by the fish mouth. It must have been a way to make it harder for enemies to invade the town.20130910_102252_resized

The square in front of the old gate is also nice to visit. You find a couple of restaurants, one of which is said to have been the setting of a music video with Celine Dion – however, I have not been able to verify this rumour. Furthermore, don’t miss the famous old elm tree, planted in 1713 and still alive.

The hiking trail GR51 passes Gorbio and there are many nice walking tours to choose from, for example to Saint Agnes, up to Cime de Baudon, along the “Balcony of Côte d’Azur” past La Turbi and Eze or over the hills down to Roquebrune Village. If you long for a hike in the mountains, take the morning bus from Menton’s Gare Routière and follow one of the many trails down again (or to another village for a bus back down).

Regards from Ingrid

Annons