Provencalskt porslin / Provencal Tableware

Är det nå20130908_140742_resizedn mer som är smått galen i porslin och keramik?

Are you by any chance a bit crazy about pottery? The English version continues below after the Swedish text…

Rustikt porslin i mustiga färger är något som i alla fall jag förknippar med Provence och Sydfrankrike. Jag inbillar mig (naivt och romantiskt?) att jag inreder riktigt genuint franskt när jag dukar med mina gulmönstrade tallrikar, även om det inte skulle förvåna mg om några av dem  i själva verket är massproducerade ”in China”….20130909_123408_resized

Nåja, oavsett om du ska sätta bo här nere eller bara vill ta med dig något vackert hem, kan det vara lockande att botanisera i keramikutbudet.

Längs gågatan Rue Saint-Michel i Menton finns en rad souvenirbutiker som erbjuder skålar, muggar och annat i olika färger och mönster. Liknande varor hittar du i alla souveniraffärer längs hela Rivieran. Den litet större butiken ”Image de Provence” på gågatan har också en hel del porslin och har du tur kan du hitta en hel servis i just din smak, men köp i så fall litet extra för det är inte alls säkert a20130909_142544_resizedtt de har kvar samma modell nästa gång du kommer dit. Ett stort sortiment av riktigt fina färgglada tallrikar och skålar finns dessutom runt hörnet i keramikaffären längst ner på Rue Longue.

Om du gillar att duka med litet lugnare färger och mönster men gillar citroner, oliver och lavendel så är det en bra idé att traska upp för Boulevard du Fossan till nr 63 och den lilla porslinsbutiken bredvid Theatre de Lavoir. De har begränsade öppettider men charmiga lokalt handmålade serviser.

Sen finns det ett antal större porslinsfabriker inte alltför långt bort från Menton och det kan vara värt en utflykt. Klassiska enfärgade keramiktallrikar i olika modeller och kulörer, även på beställning, hittar du t ex i Biot på Poterie Provençale (1689 route de la Mer). Producenten Varages (se bilden här intill från hemsidan www.varages.com) har fabriksförsäljningar i just Varages förstås La faiencerie de Varages en Provencemen också bl a i Cannes och Avignon. Om du åker till Aix en Provence hittar du Soulèos berömda porslin, www.souleoprovencepottery.com.

Om du gillar att duka med bistro-känsla så finns butiken Côté Cuisine med stort sortiment i bra kvailtet på Rue Prato i Menton. Dels finns där en ”vanlig” affär med brett urval av utmärkt husgeråd av olika slag och dels en mer grossist-liknande del med tallrikar, glas och bestick i storförpackning. Porslinet är enfärgat vitt och garanterat diskmaskinbart.20130909_145536_resized

För visst smakar väl maten ännu bättre på vackert porslin?

Hälsningar från Ingrid

 

English version:

Rustic tableware in rich colors is something that I associate with Provence and south France. I imagine (being naïve and romantic?) that I decorate my home in a truly French style when I set the table with my yellow flower patterned plates, although it wouldn’t surprise me if some of them are actually mass produced “in China”….20130908_140830_resized

Well, if you are about to equip a household here by the Mediterranean or if you just want to bring something nice back home, it can be very tempting to investigate the pottery stores.

Along Rue Saint-Michel in Menton you find a lot of souvenir shops that offer pots, cups, bowls and more in many colors and models. Similar items can be bought in souvenir shops all along Côte d’Azur. The rather large store “Image de Provence” also sells tableware and if you are lucky you may find an entire set to you taste,20130908_140818_resized but in such case buy a few extra spare plates because you can never be sure that they keep the same style in stock for very long. Take a look in the ceramic store at the lower end of Rue Longue as well, where they have a rather large assortment of nice colorful plates and bowls.

If you prefer more sober colors and decoration but still like lemons, olives and lavender you must visit the small shop up on 63 Boulevard du Fossan by Theatre de Lavoir. They have limited opening hours but sell charming locally painted porcelain.

When you extend 20130909_142602_resizedyour search area outside Menton you find a number of fairly big potteries. Traditional monochrome tableware in a variety of models and colors are sold in Biot at Poterie Provencal (1689 route de la Mer), also to custom order. The producer Varages have factory stores in (of course) Varages but also in for example Cannes and Avignon, see www.varages.com. If you go to Aix en Provence you can buy the famous Soulèo pottery, www.souleoprovencepottery.com.

Some may look for the bistro-style and this you get at  the excellent sh20130909_145515_resizedop Côté Cuisine on Rue Prato in Menton. There you find both a shop with a wide assortment of all kinds of kitchenware and another “wholesale shop” with plates, cutlery and glass in multi-packages. The porcelain is white and no doubt dishwasher safe.

Because we enjoy our food better on nice plates, don’t you agree?

Regards from Ingrid

Annons