Limoncello

20130907_144520_resizedNågot av det mest italienska man kan tänka sig är nog citronlikören Limoncello. Sött, surt, friskt och starkt! En perfekt avslutning på en god måltid. Om du inte har lyckan att befinna dig vid Medelhavet så får du åtminstone en känsla av att vara där när du smuttar på drycken.

Limoncello is indeed something very Italian. Sweet, sour, fresh and strong! A perfect final of a good meal. If you are not lucky enough to be close to the Mediterranean, at least you will create a feeling of being there when you taste the liqueur. The English text continues below after the Swedish version…

Det finns för20130821_162922_resizedstås många olika historier och teorier om Limoncellons ursprung. Vissa källor hävdar att det var en viss Sorrento-familj som i början av 1900-talet serverade likören (gjord efter en anmoders recept) på sin restaurang, andra att drycken utvecklades i ett kloster för att liva upp munkarna mellan alla bönestunder och ytterligare andra att italienska fiskare har druckit Limoncello sedan urminnes tider för att stärka sig.

De flesta verkar vara överens om att Limoncello har sitt ursprung kring Sorrento, Capri och Amalfikusten och att drycken har en minst hundraårig historia även om det första varumärket registrerades först 1988 (Limoncello di Capri). Idag kan du hitta Limoncello från många andra delar av Italien och det finns möjligen puritaner som ifrågasätter om det då är rktig ”äkta” Limoncello. Smaken kan variera ganska mycket, en del är litet ”kemiska” och andra för söta för min smak, men det är ju högst personligt vad man föredrar så det är bäst att prova sig fram.

Många av oss på Rivieran har dessutom hittat ”Au Pays du Citron” i Menton som själva tillverkar och säljer klassisk Limoncello och flera andra varianter på samma tema. Pröva t ex deras likörer gjorda på lime eller mandarin, också mycket goda. I deras butik på Rue Saint-Michel får man provsmaka, passa på!

Sen är det faktiskt ganska enkelt att tillverka alldeles egen Limoncello hemma också, om andan skulle falla på och husligheten vakna. Jag har testat några olika recept som jag hittat på nätet och kommit fram till min egen favoritversion. Jag gillar när det är mycket citronsmak och syra i likören men måttlig sötma. Det står 10 citroner i mitt recept men plocka eller köp fler om de inte är så stora och saftiga att du får ut 1 liter saft. Jag brukar göra likören på 95%-ig sprit som jag köper i Italien (t ex på Conad i Latte) men det går ju bra med vanlig vodka eller brännvin om du vill ha den svagare. Mitt recept ger ca 2,25 liter likör med ca 30% alkoholstyrka.

RECEPT, HEMMAGJORD LIMONCELLO

Du behöver:

 • En stor glasburk med lock
 • Ett par rejäla glasflaskor (det blir ca 2,25 liter färdig likör)
 • 10 stora saftiga citroner (eller fler så att du kan pressa ut 1 liter saft)
 • 3,3 dl socker (till 5 dl sockerlag)
 • 7,5 dl 95%-ig sprit
 • Vatten20130616_203737_resized_1

Tvätta och skala citronerna tunt så att så litet som möjligt av det vita följer med, lägg skalen i en stor glasburk. Pressa citronerna och häll saften över skalen. Häll sockret i en kastrull och fyll på med vatten så att du har 5 dl sockerlag, koka ihop en liten stund så att sockret verkligen löser sig. Låt lagen svalna något och häll den sedan över citronskal och –saft i glasburken. Häll sist på spriten och stäng locket. Låt burken stå hyfsat mörkt och svalt i 4-5 dygn. Sila/filtrera bort skal och ”grums” och tappa på flaskor. Klart!

Pröva att göra likör på andra citrusfrukter också. Mandarin eller lime blir i alla fall gott.

Hälsningar Ingrid

20130706_111652_resizedThere are many different stories about the orgin of Limoncello. Some say that a certain Sorrento family in the beginning of the 20th century served the liqueur (made from an old family recipe) in their restaurant, others claim that it was developed in a monastery to invigorate the monks between prayers and others still that it has been used by fishermen for hundreds of years to give them strength.

It seems to be generally accepted that Limoncello originates from the area around Sorrento, Amalfi and Capri and that the liqueur is at least hundred years old athough the first trade mark was registered as late as 1988 (Limoncello di Capri). Today you find Limoncello from many parts of Italy and there might be puritans who argue that some of these are not “genuine”. The taste can vary quite a lot, some of them are a bit “chemical” and some too sweet for me, but everyone has the right to an own preference.

Many of us on Côte d’Azur have also found ”Au Pays du Citron” in Menton who makes and sells a classic Limoncello plus other varieties. Try their liqueurs made from lime or mandarin, equally delicious. In their shop on Rue Saint-Michel you are offered a taste before you make your choice.

Besides, it is really quite simple to make your own Limoncello as well, if you want. I have tried out some different recipes that I found on the net and developed them into my own favorite version. I like a distinct lemon taste and moderate sweetness in my liqueur. Note that you may need more than 10 lemons if they are not big enough to give 1 liter of juice. I use the 95% pure alcohol bought in Italy (e g at Conad in Latte) but of course you can use ordinary vodka if you prefer a less strong liqueur. My recipe gives appr 2.25 liters with 30% alcoholic strength.

RECIPE HOMEMADE LIMONCELLO

You need:

 • A big glass jar with lid
 • A couple of glass bottles (appr 2.25 liters totally)
 • 10 big juicy lemons (or more to get 1 liter of juice)
 • 3.3 dl sugar (for 5 dl syrup)
 • 7.5 dl 95% alcohol
 • Water

Wash and peel the lemons (avoid to include the white part of the peel), put the peels in a big glass jar. Press the lemons and add the juice to the jar. Pour the sugar into a pan and add water until you have 5 dl of syrup, simmer for a short while until the sugar is entirely dissolved. Let the syrup cool and pour it into the jar. Add the alcohol and close the lid. Keep the jar in a reasonably dark and cool place for 4-5 days. Filter away the peels and particles. Fill the bottles with the liqueur. Done!

You can also try the same recipe with other citrus fruits, e g mandarin and lime.

Regards Ingrid

Annons