Menton under augusti? – Menton in August?

IMG_4708Denna svenska sommar kommer säkert gå till historien som en av de varmaste och soligaste. Jag tror mig veta att många som bor på franska sydkusten åker till Sverige för att njuta av sommaren och i år blev det ju ”jack-pot” om man tycker om sol och värme….eller var det just det man ville åka ifrån?

This summer in Sweden has been one of the sunniest and hottest in many years. I believe that some of you who live permanently on Côte d’Azur return north during summer and you really had a “jack-pot” if you wanted sun and heat – or maybe that was what you tried to escape? The English version continues below after the Swedish text….

Vi brukar också låta bli att vara i Menton under högsommaren, men i år blev det annorlunda och vi har precis kommit ner till vårt Paradis. Alla årstider och säsonger är underbara här nere, även så denna solkyssta, supervarma augusti! Jag hörde någon som sa att Menton under augusti är som att vara på ett Tivoli…Det ligger något i det. Vi som känner till de milda härliga vintrarna här, då staden lever i ett behagligt lugn och de flesta restauranger stänger vid 22. Nu är det helt annorlunda. Restauranger och barer har öppet till sent, det är långa köer till glassbarerna. Vill man ta sig fram på gågatan ska man inte ha brått om, för där flanerar glass-ätare och andra i lugn och ro och många i bredd med barnen surrande kring fötterna. Jättekul! Lugn och svalka får man om man strosar runt i den vackra gamla staden.IMG_4710

Stränderna är fulla av soldyrkare och en hel del badare. Längs strandpromenaden finns ju många restauranger med uteservering längs stenstranden…ett nöje för oss som inte solar är att äta lunch under ett parasoll och studera solälskarnas system…de vrider och vänder sin lekamen, så att alla kroppsdelar får sin beskärda del av brännan..många har kärror med sig till stranden där de har med sig allt för dagens behov. Vill man lyxa till det kan man bland annat ta sig till Garavan strand. Där finns flera restauranger med egen strandremsa. Här står solstolarna och parasollerna på rad. IMG_4746Det kostar mellan 10 och 15 euro per dag att hyra solstol och parasoll, ibland är det lite dyrare med platserna precis vid vattenbrynet…Dessutom kan man ju beställa båda dryck och lunch…men då bör man ha ordentliga plånboken med sig. IMG_4745Här ser vi en privat strand i Roquebrune…eller gränsen mellan privat och allmän strand. Men man kan också finna egna små privata ställen…

De flesta som kommer hit under augusti gör det förstås för att bättra på solbrännan, men man kan även koppla av med sköna promenader längs havet. Det finns många ”vattenhål” längs stranden. Museerna bjuder på svalka vilket ju även butikerna gör. Eller varför inte prova fiskelyckan?IMG_4741 Att sitta i Olivlunden, mellan havet och Boulevard Garavan, med en god bok, gör det lätt att drömma sig bort till ett annat sekel. Tycker man att det blir alldeles för varmt här nere vid kusten kan man lätt åka upp till Limone för att svalka sig.

Att uppleva Menton under augusti tycker jag inte alls ska underskattas! Vi njuter i fulla drag av värmen, folklivet och härlig AC, däremellan. Hälsar Elisabeth

Usually we avoid Menton during the peak of summer but this year was an exception. We have just arrived to our Paradise. It is really wonderful to be here all year around including this sunny and hot August. Someone said to me that Menton during August is like an amusement park and I tend to agree. We are used to the mild quiet winters when the life here is relaxed and the restaurants close at 10 pm, but now it is different. Most bars and restaurants are open late, there are long lines in front of the ice cream shops and the pedestrian streets are absolutely crowded by tourists. It is a lot of fun! If you want some shade, you can stroll along the narrow streets in our old town.

The beaches are filled with bronzing and bathing people. Along the shore we have many restaurants and one of our enjoyments is to take a seat and watch the sun lovers turn around to get an even tan. Some seek the luxury of the private beaches in Garavan where you can rent a chair and a parasol for 10-15 Euros per day. There you can also order food and drinks from the bar but remember to bring a well fed wallet.

Most people who come here during August want get some tan by the beach but you can also relax with nice walks along the sea. There are many places where you can have a cool drink, the shops and museums offer some shade of course. Why not try some fishing? Or maybe sit in the olive grove with a nice book?  If you find it too hot in Menton, you can easiiy take a trip up to Limone for some cooler weather.

To spend August in Menton is not a bad thing in my opinion. We really enjoy the warm climate, the crowded streets and, as a welcome add on, our nice AC. Regards from Elisabeth

Annons