Bougainvillea

Bougainvillea, så besvärligt att stava till men så vacker att titta på!

Bougainvillea, hard to spell but lovely to watch! The English text continues below after the Swedish version…

IMG-20130731-WA0000_resizedDet vokalrika namnet på denna fantastiska växt kommer tydligen från Louis Antoine de Bougainville som var den (franske) upptäcktsresande som ledde expeditionen som fann växterna i Brasilien på 1760-talet.

Varför den inte är uppkallad efter Philbert Commercon kan man undra, eftersom han sägs vara den botaniker som hittade växten, eller var det kanske Philiberts assistent och älskarinna, Jeanne Baré som först (som Europe) upptäckte den? Hur som helst, det var ju tur att den hittades. Dessutom finns det en spännande historia kring hur Philibert mot alla regler smugglade ombord sin käresta Jeanne, utklädd till man, på Bougainvilles skepp. Därmed var hon förmodligen den första kvinnan som seglade runt jorden. Tänk på det nästa gång du njuter av de vackra blommorna!20130725_112102_resized

Denna underbara, alltid blommande, medelhavsbuske är alltså inte alls någon medelhavsväxt från början. Den var för bara några hundra år sedan något som endast indianerna i Amazonas kunde beundra. Nu finns den spridd över stora delar av världen och vi är många som förknippar den med soliga semesterminnen.

I Sverige kallas växten ibland ”Trillingblomma” vilket är förståeligt eftersom den egentliga blomman, som är liten och vanligen vit, sitter i en samling av tre blommor som i sin tur omges av tre eller sex färgstarka tunna pappersliknande blad. På engelska kallas just därför växten ibland ”Paper Flower”.20130725_112748_resized

Det finns förstås flera olika varianter av Bougainvillea. Här på Rivieran tycks den lila vara vanligast och härdigast men det finns ju många andra vackra färger också. Det bästa är att när på året jag än kommer ner till Menton så finns det alltid någon Bougainvillea-buske som blommar. Underbart!

Hälsningar Ingrid

20130726_121643_resizedThe vowel intensive name of this fantastic plant apparently originates from Admiral Louis Antoine de Bougainville who led the expedition to Brazil around 1760 when the plants were (officially) discovered.

Why the plant is not named after Philbert Commercon is a mystery, since he was the botanist who is said to have found it, or was it perhaps Philibert’s assistant and lover, Jeanne Baré who first laid (European) eyes upon the bush? Anyhow, we are glad that it was found. Furthermore, there is a fascinating story around this expedition, about Philibert who against all rules smuggled his beloved Jeanne, disguised as a man, onboard Bougainville’s ship. This means that she probably was the first woman to circumnavigate the globe. Keep that in mind next time you admire the beautiful flowers!

This wonderful, always blooming, Mediterrainean plant is obviously not at all Mediterranean from the origin. Only a few hundred years ago it was the exclusive right of the Amazone Indians to enjoy it. Today it is spread all over the world and many of us associate it with vacation and sunshine.

In Sweden the plant is sometimes called “Triplet Flower”, explained by the fact that the actual flower, small and usually white, is set in a triplet surrounded by three or six colorful paper-like leaves. Consequently, in English the plant is called “Paper Flower”.

Of course, there are several varieties of the Bougainvillea plant. On Côte d’Azur the purple one seems to be most popular and hardy, but there are many other lovely colors as well. The best about Bogainvillea is that whenever I come here in the year, there are always some plants in full bloom. Delightful!

Ingrid

Annons