Sospel

En av många anledningar att älska Rivieran och Menton är alla trevliga utflyktsmål i omgivningen. Sospel är ett av dem – en mysig liten stad norr om Menton på andra sidan om de första alpkammarna, belägen i den breda frodiga Beveradalen. Den är värd ett besök, tillräckligt stor med sina ca 3500 invånare för att ha en hel del barer & restauranger, små affärer, charmiga smala gränder och härlig utsikt längs floden och upp över de omgivande bergen. Marknadsdag i Sospel är torsdagar, för den som är intresserad av lokalt producerade varor och annan torgförsäljning.

One of the reasons why we love Côte d’Azur and Menton is that there are so many interesting places to visit in the neighbourhood. Sospel is one example – a nice little town north of Menton on the other side of the first alpine peaks, located in the wide lush valley of the Bevera river. The town is worth a visit, big enough with approximately 3500 inhabitants to offer several bars & restaurants, small shops of various kinds, charming narrow alleys and wonderful views along the river and over the surrounding mountains. Thursdays are market days in Sospel, for those of you who are interested in local products and other various things for sale.

Den som åker bil eller buss mellan Menton och Sospel kan se resterna av den smalspåriga järnväg som byggdes 1913 mellan städerna. Järnvägen följer ungefär dagens väg D2566 norr om Menton förbi byarna Monti och Castillon. En av de få resterande delar som fortfarande syns är den höga krökta viadukten kallad ”Caramel”, ungefär 10 km norr om Menton.

If you go by car or bus between Menton and Sospel you will notice the remains of the narrow-gauge tramway built in 1913 between the two towns. This tramway route followed roughly the route of today’s D2566 road, north from Menton, past the little villages of Monti and Castillon. One of the few remaining parts still visible is the high, curved viaduct of “Caramel” about 10 km north of Menton.

Från Nice tar man sig antingen med tåg till Sospel, och vidare till Brei-sur-Roya, Tende och Cuneo, eller med bil längs väg D2204.

From Nice you can either take the train to Sospel, and onwards to Brei-sur-Roya, Tende and Cuneo, or go by car along road D2204.

Ända från 400-talet och långt framåt var Sospel en viktig rastplats längs den kungliga vägen mellan Nice och Turin, ofta kallad saltvägen eller saltmulevägen.  Resande korsade här floden Bevera över bron med vägtull, sedan den byggdes på 12-hundratalet. Bron finns fortfarande kvar. Den är delvis reparerad efter 2:a världskrigets härjningar och inhyser idag stadens turistinformation. På 13-hundratalet omgärdades Sospel av befästningsvallar. Allt som kvarstår av dem idag är ruinerna av ett torn från slottet som tillhörde hertigarna av Provences.

Starting in the 5th century, Sospel was for a long period an important staging post on the royal road from Nice to Turin, also known as the salt (mule) road. Travellers crossed the Bevera here, taking a toll bridge when it was built in the 13th century. This old bridge still exists. It was partially rebuilt after being severely damaged during the second world war and currently houses the tourist office. All that remains of the ramparts that surrounded the city at the end of the 14th century, are the ruins of a tower, which was part of the castle belonging to the Counts of Provence.

Norr om Sospel, längs vägen mot Tende, passerar man Col de Brouis med ett trevligt pensionat & restaurang (stängt på vintern). Missa inte promenaden upp till monumentet som bjuder på en magnifk panoramautsikt.

Image

North of Sospel, on the road to Tende, you pass Col de Brouis with a nice inn & restaurant (closed during winter). A good idea is to walk up to the monument and enjoy the magnificent panoramic view.

Naturen runt Sospel är vacker med många vandringsleder åt olika håll – ett förslag är att ta morgonbussen från Menton och vandra tillbaka över bergen (eller gå åt andra hållet och ta bussen tillbaka till Menton). Om du föredrar kortare vandringsturer finns det flera andra alternativ runt Sospel, läs sidan ”Vandringar” för inspiration.

The nature around Sospel is beautiful with many hiking trails in all directions – one suggestion is to take the morning bus from Menton and walk back over the mountains (or take the opposite direction with a bus ride back to Menton). If you prefer shorter excursions there are many other options around Sospel, read the page “Hiking” to be inspired.

Hälsningar från / Regards from

Ingrid

Annons