Renovera & bygga – Renovation & Construction

En del av oss tycker att det där med att bygga och renovera är urtrist, andra att det är det bästa man kan ägna sig åt. Vi är ju olika. De flesta av oss ställs hur som helst någon gång i våra liv inför byggandets utmaningar. Oavsett om du ger dig på att renovera och bygga själv eller tar hjälp av hantverkare, så ökar sannolikheten för problem när du är i ett annat land med främmande språk och annorlunda vanor. Jag är säker på att fler än vi har intressanta erfarenheter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASome of us hate the idea of building and renovating while others see it as the meaning of life. We are indeed different. Most of us, however, will sooner or later run into the challenges of construction. Whether you are a do-it-yourself-handyman (woman) or prefer to hire construction workers, you will still run into unforeseen problems in a foreign country with foreign language and equally foreign practices. I am sure that we are not the only ones who have interesting experiences.

   … the English version continues below after the Swedish text.

När våra grannar hade hjälp av en rörmokare så avslutade han sitt jobb med stänga av huvudvattenkranen för hela fastigheten – vi var 10 hushåll som under närmare ett dygn var helt torrlagda och ganska frustrerade tills vi förstod varför och tog oss för att öppna kranen igen.

Vi gav noggranna instruktioner och ritningar till vår snickare men upptäckte ändå att väggarna hamnade fel och bänkskivorna var för korta.

När vi har gett oss in på att bygga själva har vi förgäves letat hos bygghandlarna efter material och verktyg som vi är vana vid, men förstått att vi måste vänja oss vid helt andra material och metoder här i Frankrike.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi har tillbringar många onödiga timmar med att åka runt för att hitta kablar, kontakter, brädor, byggskivor, verktyg, färg och mycket annat.  Ja, det är ju inte alltid så enkelt hemma i Sverige heller, men det är en extra hög tröskel att komma över när man inte kan fackorden, inte hittar till specialbutikerna och inte känner igen sig.

Till slut gjorde jag en lista över de ord och begrepp som verkade viktigast att kunna, såväl för en hemmafixare (”bricoleur” på franska) som för den som vill anlita hjälp.  Det kanske är fler som har samma behov? Ordlistan finns under rubriken ”Hantverksordlista – Glossary for builders”.DSC00366

Our neighbor called for a plumber who finished his work with turning off the main water supply to our entire copropriete – 10 households were totally dried up and rather frustrated for almost 24 hours until we finally found the cause of our problem and turned on the water again.

We gave our construction workers detailed instruction and drawings but nevertheless we found that the walls were in the wrong place and the countertops were too short.

Whenever we have decided to do things ourselves, we hae0a6fe39d55e7210de7d5809436f17bdve spent long hours in many building supplies stores trying to find familiar things, but have been forced to accept to use local and unfamiliar materials and methods.

We have spoiled numerous hours driving around from one store to another, looking for cables, connectors, boards, panels, tools, paint and much more. This can be a bit of a challenge also at home in Sweden, but it is even harder when you don’t have the correct vocabulary, can’t find the rights stores and don’t recognise the tools and materials.

Finally, I made a list of some of the most useful words, weather you want to do things yourself or hire a helping hand. Perhaps there are others who have the same problem? My very simple glossary can be found on the page  ”Hantverksordlista – Glossary for builders”.

Ingrid

Annons