Söndagsmarknaden i Menton – Sunday Market in Menton

IMG_3633Look at the lovely pictures from Menton Sunday Market and read the English text below after the Swedish version!

Söndagsmarknader i Frankrike är något alldeles speciellt! Att besöka den är nästan obligatoriskt om man ska laga sin söndagsmiddag hemma! Man tar även med sig den obligatoriska bastkorgen för att lägga alla inhandlade   godsaker i!

Ibland är det bara den kvinnliga delen av familjen som är på marknaden för att sedan gå hem och laga de mest väldoftande rätter…manliga delen då? Ja, får jag tillåtas att generalisera…så är det ofta man ser dem på cykel farande som ”jehun” , med livet som insats, längs vägarna.

Vid tvåtiden samlas man hemma över de ljuvliga grytorna, och sedan är det mat, vin, prat och skratt resten av eftermiddagen. Här har ni skälet till att det är så mycket folk i rörelse på söndagens förmiddag och en sådan lugn stämning under söndagens eftermiddag!

Nu till frestelsen!

För några söndagar sedan tog jag bilder på mina favoritdiskar i och utanför Mentons stora marknad, Halles Municipales, hoppas att ni blir lockade och får middagsuppslag!

IMG_3608

Rädisor till förrätt med nykärnat smör!

Bräserade endiver och haricots verts som serveras till huvudrätten!

IMG_3625IMG_3605

Den lilla Damen med sin dotter som alltid säljer grönsaker och kryddor från sin egen trädgård ovanför stan..Men låt er inte luras, hon är listig! Försöker alltid få en att köpa mycket mer än man tänkt sig!!

IMG_3616IMG_3628

Till vänster här ser ni det nykärnade smöret i lösvikt som passar så utmärkt med rädisorna. Tycker man att det blir en mager förrätt så lägg till lite ”Socca”, kikärts-pannkakan som serveras ljummen med färskmalen peppar.

Vill vi lyxa till det riktigt blir det kanske gåslever till förrätt. Den finns ju i olika variationer, från den enklare lever i konservburk till den hela i glasburk eller som ligger i sin tygduk. IMG_3621Något alldeles speciellt för finsmakaren är den helt färska levern som snabbsteks och serveras med lite mache-sallad.

IMG_3609

Den gyllene medelvägen när det gäller förrätter är kanske inlagda smårätter?

Som Amuse Bouche kan man bjuda på hemmagjort pesto eller hackade oliver.IMG_3640

Oavsett vad som ska bjudas på till lunch så måste det obligatoriska brödet vara på plats vid bordet. Det absolut bästa bageriet i Menton, med stenugnsbakat bröd, finner man här på marknaden.

IMG_3618

Det finns underbara smaksatta bullar IMG_3617och större bröd i olika former och med olika konsistens…Köp inte bara ett, blanda och ge!!

Detta fina bageri ”Au Baiser du Mitron, är stängt måndagar och tisdagar. De har också en affär om man föredrar att handla sitt bröd på eftermiddagen när marknaden har stängt. Adressen är: 8 Rue Pieta.

I Bageriet har de också härliga dessert-pajer, förstås är den mest populära Citronpaj gjord på Menton Citroner.

Nu måste vi fundera på huvudrätter! Jag föreslår följande: Färdiggrillad kyckling som IMG_3637doftar sagolikt!

Eller kanske en god kaningryta, vad sägs om hängmörat hästkött, nä, jag tänkte väl det!    Vi tar en god oxfilé eller helt enkelt en omelett på färska ägg.IMG_3620IMG_3622IMG_3611IMG_3630

Varför inte en färsk fisk fylld med vitlök och färska kryddor!IMG_3638

Oavsett måste måltiden kompletteras med Michels ljuvliga fårostar. Hon har alla sorter från färskost till lagrade, de vi kallar ”lador” pga doften! hon är på plats varje lördag och söndag.                                                                                                                                          Michel och hennes man har fåren uppe i bergen och från slutet av juni och hela sommaren så kommer de inte till markanden, för då bor de högt uppe i bergen, helt enkelt, och vallar sina får. IMG_3629

Sunday Market in France is something very special! A visit to the Market is almost mandatory if you’re going to cook Sunday dinner at home! One should bring the mandatory straw basket to put all purchased goodies in!

Sometimes it’s only the female of the family that is at the market and then goes home to cook the most fragrant dishes … male part then?  Yes, I may generalize … it’s often you see them on the bike speeding with their lives as a bet, along the roads.

At two o’clock everyone gathers at home over the fragrant pots, and then it’s time for food, wine, talk, and laughter the rest of the afternoon. This is the reason why there are so many people moving about on Sunday morning and such a calm atmosphere during Sunday afternoon!

Now to the temptation! A few Sundays ago I took pictures of my favorite stalls in and outside Menton’s huge market, Halles Municipales.  I hope you are tempted and get dinner ideas!

Radishes for starters with fresh butter! Braised endives and green beans, served as the main course!The little lady with her daughter always sell vegetables and herbs from her own garden above the town .. But do not be fooled, she’s crafty! Always trying to get you to buy a lot more than you need!

 
To the left, here you see the fresh churned butter in bulk, which goes great with the radishes. If you do not think that it is enough for an entree then add a little ”Socca” a chick-pea pancake, served lukewarm with fresh ground pepper.

If you want a real treat then perhaps Foi Gras would be nice for a starter. There are different variations of Foi Gras, the simpler version in tin cans, a whole piece in glass jars, or ones sold in cloth. Something quite special for the connoisseur is the fresh liver, quickly fried and served with a little mache salad.

The most common in terms of starters is perhaps pickled side dishes? As Amuse Bouche, one can serve home made ​​pesto or chopped olives. No matter what is served for lunch, it should be accompanied by the obligatory bread on the table. The absolute best bakery in Menton, with stone baked bread, is the one here in the market.

There are wonderfully flavored buns and larger bread in different shapes and with different textures … Do not buy just one, mix and match! This fine bakery ”Au Baiser you Mitron, is closed Mondays and Tuesdays.  If you prefer to buy their bread in the afternoon, when the market is closed, they also have a store at 8 Rue Pieta. The bakery also sell beautiful dessert pies. Of course, the most popular Lemon pie is made ​​with Menton lemons.

Now we have to think about main dishes! I suggest the following: Grilled chicken with it’s fabulous fragrance! Or maybe a good rabbit stew.  How about hung and tenderized horse meat; no, I did not think so! We will take a good ox fillet or simply make an omelet made with fresh eggs. Why not a fresh fish stuffed with garlic and fresh herbs!

Regardless, the meal has to be complemented with Michel’s lovely sheep milk cheeses. She has all sorts from fresh cheese to well aged; those we call ”barns” because of the smell! She is on site every Saturday and Sunday.

Michel and her husband have sheep up in the mountains and by the end of June and throughout the summer they do not come to the market because they, at that time, live high in the mountains and tend to their sheep.

Bon appétit! Elisabeth

 

Annons