Trädgårdsväxter – Garden Plants

Det spelar ingen roll om du har en rejäl trädgård här nere vid Rivieran eller bara en liten balkong – visst är det alltid lockande att omge sig med grönska och blommor!? Det finns ju som tur är så många fantastiska växter i det här härliga klimatet!20120813_203930

No matter if you have a big garden here on Côte d’Azur or just a small balcony – isn’t it always delightful to be surrounded by leaves and flowers!? Luckily, you can find plenty of fantastic plants in this wonderful climate.

Du som tillbringar den mesta av din tid här nere har förstås inga problem med att vattna och sköta dina växter. Vi andra får anlita hjälp eller välja härdiga arter. Hos mig har det blivit fler och fler tåliga kryddväxter, suckulenter och kaktusar med åren, och det finns ju faktiskt också sådana som blommar rikligt under olika delar av året. Sen har jag en ganska stor kruka med ett Kumquats-träd som numera ger massor med små sötsyrliga frukter. Olivträdet i sin kruka har till min glädje överlevt i flera år nu men skörden är ännu inte särskilt imponerande, senast fick jag bara 6 oliver…20121030_105746_resized

Those of you who spend a lot of your time down here do not have to worry about watering and caring. The rest of us must ask for help or choose tough plants. At my place robust herbs, succulents and cactus are increasing in number, and there are actually many of them that bloom nicely during the year. In a rather big pot I also have a Kumquats tree which nowadays gives a lot of small sweet-sour fruits. My olive tree in its pot has luckily survived several years but with very limited harvest so far, last fall I only had 6 olives… kaktus, taggigakaktus blomma makro gratis

Sen är det klart att jag kostar på mig en del känsligare växter och kryddor också när jag kommer ner till min fantastiska sydfranska oas. Ibland överlever de till nästa gång jag kommer, ibland inte. Det är inte hela världen för det går bra att hitta växter som inte kostar en förmögenhet. Mina favoritbutiker i närheten av Menton för växter är den stora plantsskolan i Camporosso, snabbköpet Conad  i Latte och lördagshandeln utanför MarchéU i Menton Garavan. Fina krukor i olika storlekar finns i trädgårdsaffären i Camporossa (lite söder om plantskolan), i butiken vid infarten till Ventimiglia (väster om floden) och på Weldom i Menton.20130312_102551_resized

Of course, now and then I also spoil myself with more delicate plants when I come down to my lovely southern French retreat. Sometimes they survive until next time I arrive, sometimes they do not. It is not the end of the world since it is easy to find many nice plants at reasonable prices. My favorite places around Menton to buy plants are the big nursery garden in Camporosso, the supermarket Conad in Latte and the Saturday plant market outside MarchéU in Menton Garavan. Nice pots in various sizes can be found in the garden shop in Camporosso (south of the nursery garden), in the pot shop at the west entrance to Ventimiglia (west of the river) and in Weldom in Menton.

Nog förhöjer det den ljuva känslan av det milda medelhavsklimatet, att kunna sitta i ljumma vindar omgiven av lavendel, oliver, citrus, rosmarin, cyklamen, bougainvillea, mimosa och mycket annat. Men, har man det inte själv så kan man ju kanske njuta av grannarnas blomsterprakt och fruktskörd…20130321_093042_resized

It does increase the pleasant feeling of the lovely Mediterranean climate, to be able to linger in the mild wind surrounded by lavender, olives, citrus, rosemary, cyclamen, bougainvillea, mimosa and a lot more. However, if you do not have this yourself, you can perhaps enjoy the floral splendour and fruit harvest of you neighbours.… 

Ingrid

Annons