Mars månads primörer, March Vegetables

IMG_3450IMG_3440Trots att denna mars månad haft det regnigaste väder i mannaminne så har vårens primörer börjat visa sig på marknaden.         Although this month of March had the wettest weather in living memory, spring vegetables have begun to appear on the market.

Det finns fortfarande härligt fina rotfrukter, men nu finner man också mycket bladgrönsaker. Vild-sparrisen är tunna stänglar som man snabbkokar och sedan fräser med vitlök och olivolja och blandar ner i en risotto. Vår favorit är den lilla vild-broccolin som har små blommor och tunna stjälkar. De brukar vi först skölja ordentligt i vatten med vinäger för att tvinga fram eventuella kryp som kalasar på bladen. Därefter sköljer jag i vatten med bikarbonat…som gör att broccolin behåller sin fina gröna färg när man snabbkokar den.            The wild asparagus stalks are thin, which one can quickly cook and then sizzles with garlic and olive oil and then mix into a risotto.  Our favorite is the little wild broccoli that has small flowers and thin stems. We usually first rinse them thoroughly in water with vinegar to force out any insects feasting on the leaves.  Then I rinse in water with baking soda which helps to retain its nice green color when you cook it.
IMG_3591
En annan jättegod bladprimör är Mangold, eller ”Blette” på franska. Den kan man också koka som ovan, men den används ofta här som innehåll i ”la tourte” en sorts täckt paj som man kan fylla med en välkryddad blandning av mangold och ris.                                Another delicious leafy vegetable is the Swiss Chard, or ”Blette” in French.  It can be cooked as above, but here it is often the content of ”la tourte” a sort of covered pie that can be filled with a spicy mix of chard and rice. Small fresh artichokes are still sold at most market stalls.
De små färska kronärtsskockorna säljs också fortfarande vid de flesta marknadsstånd. Nu hittade vi också ”Cédrat”, som är en sorts stor citrusfrukt, som ska skäras i tunna skivor och ätas rå med, givetvis, färsk olivolja. Den egna olivoljan ståtar också vid de flesta gönsakshandlares uppläggningar.       We also found ”Cedrat,” which is a type of large citrus fruit that can be cut into thin slices and eaten raw with, of course, fresh olive oil.  Most vendors proudly sell their own olive oil.
IMG_3584Idag, Påskdagen är den första helt soliga dagen i Menton på säkert en månad. Då spritter det i benen och vi vandrar upp till Mortola, högst upp på berget vid Italienska gränsen. Här kommer vi säkert att bli serverade alla dessa fina primörer! Där väljer man inte mat ur en meny utan njuter av den Påsklunch som ”Monsieur le Chef” tillagat. Efter de cirka 13 rätterna är det skönt att gå den knappa milen tillbaka hem, förhoppningsvis med solen fortfarande lysande!       Today, Easter Sunday, is the first totally sunny day in Menton for a month.  The sun gets us moving and we walk up to Mortola, high up on the mountain by the Italian border. Here we will likely be served all these great vegetables!  At this restaurant, one does not choose food from a menu but rather one enjoys an Easter Lunch as ”Monsieur le Chef” fixes it.  After the approximately 13 dishes, it’s nice to walk the short mile back home, hopefully with the sun still shining!                                                                                                                       Glad Påsk!  Happy Easter!                                                                                                                      Elisabeth
Annons