Februari månads njutning – February’s pleasures

IMG_2249

Nu har våren kommit till Menton, även om snöflingorna orsakar kaos bara några hundra meter upp i bergen! Ett underbart vårtecken är mimosan som syns som gula fläckar överallt på kullarna.

Now spring has come to Menton, although snowflakes are causing chaos just a few hundred meters up in the mountains! A wonderful sign of spring is that the mimosa appears as yellow spots all over the hills.

IMG_3037

Luften är hög och frisk. På kvällarna är det bara ett par plusgrader men mitt på dagen är det för det mesta underbart soligt och tillräckligt varmt för att äta sin lunch utomhus.

The air is clean and fresh. In the evenings, it is only a few degrees above freezing; but during the middle of the day, it is generally wonderfully sunny and warm enough to eat one’s lunch outside.

IMG_3051

I Ventimiglia hittar man de genuina säsongs-produkterna. Helst ska man komma till marknaden på förmiddagen, för då är traktens bönder där och säljer sina pinfärska egen-odlade grönsaker. För tillfället har de många olika sorters kronärtskockor. Underbara är de små, eller stora ravioli-kuddarna fyllda med kronärtskocka, eller så kan man ta de minsta spädaste skockorna, ta bort de yttersta bladen och taggarna och  sedan äta råa med lite havssalt, färsk parmesan och ljuvlig färsk olivolja från trakten. För att göra det extra lyxigt kan man lägga till en skiva parmaskinka.

In Ventimiglia, one can find genuine seasonal products. Ideally, one should come to the market in the morning, because then the local farmers are selling their fresh, home-grown vegetables. Right now, they have many different kinds of artichokes. The small ones are wonderful as are the large raviolis stuffed with artichokes, or one can take the smallest artichokes, remove the outer leaves and the sharp ends and then eat them raw with a little sea salt, fresh parmesan, and lovely fresh olive oil from the region. To make it extra luxurious, one can add a slice prosciutto.

IMG_3055

Fiskmarknaden, som ligger i anslutning till matmarknade har också bara öppet på förmiddagen. Här ropar man mest ut pinfärsk fisk, men det finns även ”lutfisk” och olika exotiska fiskar. För tillfället verkar det vara bläckfisk som är i säsong, som i ser finns de i olika storlekar och färger…de har också många olika namn….jag nöjer mig med att kalla dem…bläckfisk!

The Fish Market, which is adjacent to the food market, is also only open in the morning.  Here they are selling mainly fresh caught fish, but there are even ”lutefisk” and various exotic fish. At the moment, octopus seems to be in season, which I see in different sizes and colors.  They also have many different names…. I choose to just call them all… octopus!

IMG_3057

Marknaden i Ventimiglia har öppet hela dagen på fredagar, då är dessutom ringlar sig stånden från ”diversemarknaden” kring stora torget. Denna har öppet till cirka 16.

Det är enklast att ta sig med tåg till Ventimiglia på fredagar, då det brukar vara svårt att hitta parkering om man inte kommer väldigt tidigt. Lätt är också att hitta lunchrestauranger längs havet. Just på fredagar är det inte sällan som restaurangägarna tummar på matkvalitén…vill man ha bra menyer till rimliga priser, ska man leta några kvarter från marknaden..

The general market in Ventimiglia is open all day on Friday, when in addition there are also stalls from ”miscellaneous market” around the main square. This is open to about 4pm.

The simplest way to get to Ventimiglia on Fridays is by train, since it is usually difficult to find parking unless you come very early.  It is also easy is to find lunch restaurants along the ocean. If one wants to have good menus for good prices, one needs to look a few blocks from the market.

Njut! Enjoy!

Elisabeth

IMG_3050

Annons