Vin- & gourmetmässa i Cagnes-sur-Mer – Wine & Gourmet Fair in Cagnes-sur-Mer

Jag upptäckte något annorlunda och roligt i Cagnes-sur-mer.

I discovered something nice and different in Cagnes-sur-Mer. English version continues after the Swedish text.

Som vanligt var jag utan bil och skulle jag bege mig till vin-och gourmet-mässan. Jag tog tåget längs den underbara kusten till Cagnes. Därifrån gick jag den låååånga vägen till mässans entré längts bort på Hippodromen. Vägen var kantad av bilar. Inte så konstigt eftersom de flesta fransmän verkar förflytta sig med bil…men det jag ännu inte förstått var att alla kommit för att fylla sina vinförråd inför de stundande stor-helgerna. Det fanns tre attribut man inte kunde undvara, ett vinprovarglas och en säckkärra….och så det så typiska franska checkhäftet! Jag hade bara glaset.

Drygt 300 utställare presenterade julens obligatoriska läckerheter: Champagne, goda viner gåslever och allehanda charkuterier…Det fanns även sötsaker…men det är inget för mig…som tur är!

Det var bara att ”ta för sig”. De första klunkarna rann lätt ner i strupen efter den långa promenaden…men jag förstod snart att här gällde det att använda spottkoppen…en del utställare hade sådana på bordet…andra hänvisade till papperskorgen. Det var en lycka att stosa runt och alternera mellan champage, gåslever och viner.

Andra godsaker var fransk kaviar (av stör!), underbara ostar, charkuterier från Korsika och allehanda gås- och ankprodukter från bland annat Dordogne…eller härliga ostron som jag njöt av i solen.

Hur skulle jag nu göra för att få med mig något hem? Jag saknade ju två av de viktigaste attributen, kärran och checkhäftet. På ett vis var det bra, då jag enkelt kunde förklara varför jag inte kunde handla…men dagen slutade i alla fall med några inköp! Delikata torkade ankbröst och ljuvlig ren ank-rillettes (en sorts paté) från Arneton, Mas d´Auvignon.

Så var det ju vinerna…och utan checkhäfte, detta betydelsefulla franska handelsverktyg, så kunde jag inte ens beställa. Jag hittade dock en liten producent, Domaine Amblard, med viner till humana priser..Det var första gången de ställde ut sin produktion och trots alla smaksensationer så stack deras viner, i denna prisklass, ut enligt mig. Jag hade tur…Vinodlaren och hans hustru ville gärna se vår vackra kust innan de åkte tillbaka till St-Serin, så de föreslog att leverera vinerna till mig i Menton nästföljande morgon..då skulle jag också kunna betala med check!!! Ja, mycket riktigt, nästa morgon, en strålande dag, kom de sömndruckna med min last..ja, det blev två fulla kärror…rött, vitt, vitt-sött och lite bubbel…det vill till att ni gillar det mina vänner!!

Nästa vinmässa är i maj 2013, kanske tur att jag inte är i Frankrike då!

Gå in och titta på följande sida om ni vill gå dit: http://www.salondesvignerons.com/

Elisabeth

I recently visited the Wine & Gourmet Fair in Cagnes-sur-Mer. As usual I took the train, discovered that everyone else seemed to have come by car and realised that I lacked some of the most important accessories: Transport vehicle, shopping cart, checkbook and tasting glass. The French go to the Fair to stock their wine cellars for the coming holidays. I only had my glass…

Approximatey 300 exhibitors presented their delicacies for the Christmas festivities. Champagne, fine wines, fois gras, charcuteries, cheese, oysters, caviar, sweets etc. It was wonderful to walk around and taste all different goodies and I soon concluded that it was important to use the provided spittoons to avoid to become too tipsy from all the tempting wine.

My problem was obviously that I could not do any serious purchase, not without a cart and a checkbook. However, I found a small producer, Domaine Amblard, with nice wine at decent price. The wine-grower couple were willing to do some ”sightseeing” before going back home to St-Serin, and offered to deliver my wine in Menton the following day, when I also could pay them – with the obligatory french check, of course.

Perfect, they arrived early next morning with two full carts of red, white, sweet and sparkling wine. Hopefully my friends will like it, as well…

Next Fair is in May 2013, maybe best that I will not be in France during that period…

For more information, look at http://www.salondesvignerons.com/

Elisabeth

Annons